Ουγγαρία: Πιέσεις για Κυρώσεις και Αυξανόμενη Ένταση στην ΕΕ

Ένταση στις Βρυξέλλες καθώς η Ουγγαρία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ανανέωσή τους. Τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση και πώς επηρεάζει την ευρωπαϊκή πολιτική;

Η Ουγγαρία αμφισβητεί τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ουγγαρία εντείνει την κριτική της, εγείροντας ανησυχίες για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο θέμα αυτό. Η αμφισβήτηση επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις των 15 πακέτων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Οι κυρώσεις της ΕΕ, που αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν αυστηρούς περιορισμούς σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα είδη πολυτελείας, οι μεταφορές και η ραδιοτηλεόραση. Επιπλέον, έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εντός της ΕΕ, συνολικής αξίας 210 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για τη διατήρηση αυτών των κυρώσεων, απαιτείται ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κάθε έξι μήνες. Η επόμενη προθεσμία για ανανέωση είναι η 31η Ιανουαρίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία αμφισβητεί την κανονιστική τους αξία, υποστηρίζοντας ότι η ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δημιουργεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας, υπουργός της Ουγγαρίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρώπη παρά στη Ρωσία. Κυρώσεις που πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν παρά εκείνους στους οποίους επιβάλλονται, δεν έχουν νόημα. Γι’ αυτό πάντοτε επιμέναμε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η πολιτική των κυρώσεων το συντομότερο δυνατό». Επιπλέον, τόνισε ότι η προοπτική επαφών μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου αποτελεί σημαντικό λόγο για την επαναξιολόγηση της πολιτικής της ΕΕ.

Η δήλωση του Γκούλιας ακολούθησε μια ανάρτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου καταδίκασε τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τους «γραφειοκράτες της ΕΕ», τονίζοντας ότι «Ήρθε η στιγμή για αλλαγές!». Οι συναντήσεις των πρεσβευτών της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να ρίξουν φως στις προθέσεις της Βουδαπέστης.

Οι πιθανές επιπτώσεις μιας αλλαγής πολιτικής στις κυρώσεις

Η στάση της Ουγγαρίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει την ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία. Ένα βέτο από την Ουγγαρία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των ισχυρότερων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απειλεί με «υψηλούς δασμούς και κυρώσεις σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται από τη Ρωσία» αν ο Πούτιν αρνηθεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη αυτή.

Η ακύρωση των κυρώσεων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, αφήνοντας τους δυτικούς συμμάχους με την ευθύνη για την παροχή της αναγκαίας βοήθειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τα εγκλήματά της στην Ουκρανία.

Εκτός από την Ουγγαρία, η Σλοβακία, με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, παρακολουθείται επίσης στενά. Ο Φίκο έχει συγκρουστεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι σχετικά με την απόφαση της Ουκρανίας να διακόψει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε διάφορα θέματα. Επιπλέον, ο Φίκο έχει στενή σχέση με τον Όρμπαν και διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Η στάση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα