Ανησυχητικά Στοιχεία: Σχεδόν οι 6 στους 10 Βούλγαρους Εκτίθενται σε Ψευδείς Ειδήσεις Καθημερινά

Μια ματιά στην επικράτηση των ψευδών ειδήσεων και τους περιορισμούς στα κοινωνικά δίκτυα στη Βουλγαρία.

Η καθημερινότητα των Βούλγαρων και οι ψευδείς ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Myara Sociology Agency, ένα εντυπωσιακό 61% των Βούλγαρων πολιτών αναφέρει ότι έρχεται αντιμέτωπο με ειδήσεις που πιθανόν να είναι αναληθείς ή παραποιημένες σε καθημερινή βάση. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, υπογραμμίζει πως η διάδοση των ψευδών ειδήσεων έχει γίνει ένα σχεδόν αναπόφευκτο κομμάτι της ψηφιακής μας ζωής.

Μεθοδολογία της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων στις 16 και 17 Ιανουαρίου και βασίστηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 ενηλίκων σε ολόκληρη τη Βουλγαρία.

Ψευδείς Ειδήσεις

Συχνότητα εμφάνισης ψευδών ειδήσεων

Εξετάζοντας τη συχνότητα εμφάνισης αυτών των ψευδών ειδήσεων, το 17,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συναντά τέτοιες περιπτώσεις μία ή περισσότερες φορές ανά μήνα, ενώ το 12,8% ανέφερε ότι τους συμβαίνει σπάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μικρό ποσοστό μόλις 5,6% θεωρεί ότι δεν έχει ποτέ εκτεθεί σε ψευδείς ειδήσεις. Η διάδοση της παραπληροφόρησης αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ενημέρωση και την αξιοπιστία των ειδήσεων.

Περιορισμοί χρηστών στο Facebook

Ερωτηθέντες σχετικά με πιθανούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους χρήστες του Facebook, το 42,6% ανέφερε ότι έχει ακούσει ή παρατηρήσει τέτοιες περιπτώσεις τουλάχιστον μία φορά. Όσοι αντιμετώπισαν προσωπικά περιορισμούς ανέρχονται στο 15,8%, ενώ το 1,3% δήλωσε ότι είχε επιβληθεί περιορισμός μόνο για αυτούς, χωρίς να έχει ακούσει για άλλες περιπτώσεις. Σημαντικό είναι ότι το 39,8% δεν γνωρίζει οποιαδήποτε επιβολή περιορισμών στο Facebook. Η συζήτηση γύρω από την ελευθερία έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένει επίκαιρη.

Συσχετισμός απόψεων

Η έρευνα φανερώνει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ της αντίληψης των χρηστών για την εξάπλωση των ψευδών πληροφοριών και την εμπειρία τους σχετικά με τους περιορισμούς στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση αυτού του φαινομένου. Η κριτική σκέψη και η επαλήθευση πληροφοριών είναι απαραίτητες δεξιότητες στην σύγχρονη εποχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα