Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της θρησκευτικής ανεκτικότητας ανοίγει στην Αλβανία. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός αυτόνομου μουσουλμανικού κράτους για το Τάγμα των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, ένα εγχείρημα που θυμίζει το Βατικανό.
Ένα Πνευματικό Κέντρο Παγκόσμιας Εμβέλειας
Η πρωτοβουλία αυτή, εφόσον λάβει την έγκριση, θα δημιουργήσει ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, με δική του κυβέρνηση, αλλά χωρίς φορολογίες ή αστυνομικές δυνάμεις. Ο Ράμα διαβεβαίωσε ότι η εθνική κυριαρχία της Αλβανίας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.
“Η παράδοση των Μπεκτασήδων δικαιολογεί το καθεστώς Βατικανού για την ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων”, τόνισε ο Ράμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 95η επέτειο της μεταφοράς της έδρας από την Τουρκία στην Αλβανία. Το σχέδιο αυτό επιδιώκει να αναδείξει και να διατηρήσει την πλούσια πνευματική κληρονομιά των Μπεκτασήδων.
Πνευματική Έδρα Χωρίς Σύνορα
Το προτεινόμενο κράτος θα λειτουργεί ως μια “πνευματική έδρα”, χωρίς φράκτες, στρατό ή φορολογία, προσφέροντας ένα καταφύγιο ειρήνης και έμπνευσης. Η υλοποίηση του σχεδίου, ωστόσο, εξαρτάται από την έγκριση του αλβανικού κοινοβουλίου. Θεωρείται ένα βήμα προς την **θρησκευτική ανεκτικότητα** και την προώθηση της **πολιτιστικής κληρονομιάς**.
Οι Μπεκτασήδες και η Ιστορική τους Σημασία
Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, ένας κλάδος των Σούφι που ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα, μετέφερε την έδρα του στην Αλβανία το 1929, λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία. Η Αλβανία έχει ιστορικά διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της παράδοσης των Μπεκτασήδων.
Στόχος: Ένα Πνευματικό Κέντρο για τους Μπεκτασήδες
Ο Ράμα είχε αναφερθεί και πέρυσι στην ίδρυση ενός μικροκράτους στην ανατολική πλευρά των Τιράνων, με στόχο να αποτελέσει πνευματικό κέντρο για τους Μπεκτασήδες από το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας είναι Μπεκτασήδες. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της ταυτότητας μεταξύ των Μπεκτασήδων στην περιοχή.
Η δημιουργία ενός αυτόνομου μουσουλμανικού κράτους για τους Μπεκτασήδες αποτελεί μια πρωτοποριακή κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της Αλβανίας ως κέντρο θρησκευτικής ανεκτικότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς στα Βαλκάνια. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία και την υποστήριξη τόσο της αλβανικής κυβέρνησης όσο και της κοινότητας των Μπεκτασήδων.