Μια ημέρα πριν την επέτειο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν έντονη αντίδραση. Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε με αιχμηρό τρόπο, τονίζοντας την έλλειψη αυτοκριτικής εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού.
Κριτική Μαρινάκη για τις δηλώσεις Τσίπρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε δηκτικά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σε γαλλικό μέσο, αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως μια από τις πιο κρίσιμες για την Ελλάδα. «Είναι εντυπωσιακό το πώς ο κ. Τσίπρας κάνει δηλώσεις χωρίς καμία αυτοκριτική», τόνισε ο Μαρινάκης. «Ο κ. Τσίπρας έχει την ικανότητα να προσπαθεί να πείσει τους άλλους πως ‘η Γη δεν γυρίζει’», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην αναφορά του Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα του 2015 στόχευε στη δραματοποίηση της κρίσης.
Ο Μαρινάκης υπενθύμισε τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες πολίτες, όπως το κλείσιμο των τραπεζών, τις ουρές των συνταξιούχων και τη μαζική μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, αναζητώντας εργασία και καλύτερες προοπτικές.
«Καλύτερα να σιωπά κανείς, ειδικά σε ημέρες που μας θυμίζουν πικρές επετείους», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στην αρχαία ρήση «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα
Στη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσωπικότητες όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά μία από τις χώρες που πλήρωσε το τίμημα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, ο Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πιστωτές επεδίωκαν μεταρρυθμίσεις χωρίς να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση ή αναδιάρθρωση του χρέους. «Στόχος του δημοψηφίσματος ήταν η κινητοποίηση της κοινής γνώμης και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας», εξήγησε.
Ο Τσίπρας περιέγραψε πώς η κυβέρνησή του, υπό πίεση, κατέληξε σε συμφωνία με την Κομισιόν, η οποία περιλάμβανε δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα, χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί η σημασία της οικονομικής διαχείρισης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, αλλά ποιος πραγματικά έθεσε την Ελλάδα σε κρίση και ποιος την ανέστησε; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την αμφιλεγόμενη διάρθρωση του ελληνικού χρέους.