Δυτικά Βαλκάνια: Έκθεση για επικίνδυνα επίπεδα αιθαλομίχλης και τοξικών ρύπων

Στην καρδιά των Βαλκανίων, μια αόρατη μάχη δίνεται καθημερινά: η μάχη για την υγεία των πολιτών. Η ιστορία του Shemsi Gara, ενός ανθρακωρύχου με 30 χρόνια εμπειρίας, αποκαλύπτει τις τραγικές συνέπειες της ρύπανσης.

Η Επικίνδυνη Πραγματικότητα της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έρχονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση: την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η παλαιωμένη βιομηχανία και οι οικονομικές δυσκολίες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Πόλεις όπως το Βελιγράδι και το Σεράγεβο κατατάσσονται συχνά στις πρώτες θέσεις των πόλεων με τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, μια κατάσταση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Επιπτώσεις στην Υγεία και το Περιβάλλον

Η επιβάρυνση στην υγεία είναι ανησυχητική. Οι χώρες αυτές κινδυνεύουν να αποτύχουν στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ λόγω της ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνονται τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ στην ΕΕ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά 40% από το 1990, στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η παραγωγή ενέργειας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα, χρειάζονται επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λευκά σύννεφα

Ανθρώπινες Ιστορίες και Περιβαλλοντικές Συνέπειες

Η ρύπανση δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι ανθρώπινες ζωές που χάνονται. Η ποιότητα του αέρα είναι συχνά καταστροφική, με πολλούς κατοίκους να ζουν υπό ένα πέπλο μολυσμένων σωματιδίων. Το Σεράγεβο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης σε κοιλάδα, λειτουργεί ως παγίδα ρύπανσης.

Στη Δυτική Μακεδονία και τη Βοσνία, οι κάτοικοι βιώνουν τις σοβαρές συνέπειες της ρύπανσης στην καθημερινότητά τους, με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε πόλεις όπως το Obilic, τα ποσοστά καρκίνου έχουν διπλασιαστεί. Οι κυβερνητικές αρχές προσπαθούν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναβαθμίσουν τις υποδομές για να μειώσουν τους ρύπους.

Η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική. Η ελπίδα είναι ότι οι χώρες αυτές θα καταφέρουν να στραφούν προς μια πιο βιώσιμη και καθαρή ενεργειακή παραγωγή, για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και το περιβάλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα