Έχουν περάσει λίγες μέρες από την πρόταση για τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η κυβέρνηση εστιάζει στις δημοσκοπήσεις και στις ανησυχίες των πολιτών.
Επικέντρωση στην καθημερινότητα του πολίτη
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας, πιστεύοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη θέση της και θα οδηγήσει στην πολυπόθητη αυτοδυναμία στις εκλογές. Παρά τα σταθερά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ανησυχία στους ψηφοφόρους σχετικά με την κυβερνητική πορεία. Σύμφωνα με την Metron Analysis, το 64% έχει αρνητική άποψη για την κυβέρνηση. Επιπλέον, η Pulse δείχνει ότι το 35% των πολιτών πιστεύει ότι το 2024 θα είναι χειρότερο από το 2023.
Άμεσες παρεμβάσεις για τους πολίτες
Έτσι, η κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη εξυπηρέτησης του πολίτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και η πρόσληψη 20 φαρμακοποιών για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ασθενών.
Η ελληνική οικονομία ως ατού
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των μισθών και της κατανάλωσης, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση της Eurostat, που καταδεικνύει τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους στην ΕΕ. Επιπλέον, η πρόωρη αποπληρωμή χρέους απελευθερώνει πόρους για κοινωνικές δαπάνες.
Το ζητούμενο της αυτοδυναμίας
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό, επικεντρώνοντας στην επίτευξη της αυτοδυναμίας το 2027. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός είδε με ικανοποίηση την αύξηση των ποσοστών της ΝΔ σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές, αλλά παρατηρείται και άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της.
Η πρόκληση της “καθαρής εντολής”
Αν και ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει μακρινός, η κυβέρνηση απορρίπτει συνεργασίες με δεξιά κόμματα, επιδιώκοντας μια «καθαρή εντολή». Η αυτοδυναμία είναι το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ, δεδομένου ότι η επόμενη Βουλή ενδέχεται να είναι πολυκομματική. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν εξετάζει αλλαγές στο όριο του 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή.