Το σχέδιο Ερντογάν για επέμβαση στη Συρία

Λίγες εβδομάδες μετά την επανεμφάνιση του 38χρονου Αλ Σαϊμπάνι στη Δαμασκό, οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Συρίας φαίνονται να είναι ραγδαίες. Όπως αναφέρει ο «Economist», το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας υποδέχθηκε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, που είχε ζήσει στην χώρα για πάνω από δέκα χρόνια για να αναλάβει νέα καθήκοντα.

Αυτό το γεγονός δεν είναι απλώς μια προσωπική επιστροφή, αλλά ενδεικτικό της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στη μεταπολεμική Συρία. Σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Βεργολιά, η Τουρκία, με την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν, έχει επενδύσει σε διάφορους ένοπλους φορείς, περιλαμβάνοντας τον τζιχαντιστικό όμιλο Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, αλλά και τον «Συριακό Εθνικό Στρατό», που αποτελείται από πρώην αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Αυτοί οι ένοπλοι σχηματισμοί πλέον λειτουργούν ως οι «φρουροί» των τουρκικών συμφερόντων στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία επιθυμεί να μετεγκατασταθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες. Παράλληλα, οι δυνάμεις αυτές χρησιμοποιούνται κατά των Κούρδων της Συρίας, που η Τουρκία θεωρεί απειλή, λόγω των σχέσεών τους με το PKK.

Η απειλή για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής, είναι ήδη στον αέρα, με τις ΗΠΑ και τη Δύση να βλέπουν διαφορετικά αυτόν τον παίκτη, τονίζοντας τη σημαντική τους συμβολή στη μάχη κατά του ISIS.

ΣΥΡΙΑ 33

Ο Ερντογάν έχει δείξει πρόθεση να ενισχύσει την κουρδική αυτονομία, επιδιώκοντας παράλληλα τη συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση για την εκπαίδευση και την αναδόμηση των ένοπλων δυνάμεων στη Συρία, με σκοπό την αποκατάσταση της επιρροής της Τουρκίας σε περιοχές που κάποτε κατείχε.

Ωστόσο, αυτή η πολιτική φαίνεται να δημιουργεί καινούριες προκλήσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και προτίθεται να αντικαταστήσει το Ιράν ως κύριο προμηθευτή πετρελαίου στην περιοχή, κάτι που δείχνει τις στρατηγικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, η υποστήριξη του Ερντογάν σε ισλαμιστικές ομάδες έχει προκαλέσει ανησυχία σε γειτονικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ, που καταλαμβάνει νέες περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν, θυσιάζει πλήρως τη στήριξή του στους Κούρδους και προετοιμάζεται για πιθανές συγκρούσεις με την Τουρκία.

Screenshot 2025 01 23 181314

Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκίας, Συρίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) αφορούν τη μελλοντική κατάσταση των κουρδικών δυνάμεων, με την αυτονομία τους να εξαρτάται από την αμερικανική υποστήριξη.

Ως απόδειξη της ρευστής κατάστασης στην περιοχή, ο Ναΐλ Ολπάκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επαναρχίσει το διμερές εμπόριο με το Ισραήλ «εφόσον επικρατήσει η ειρήνη» στη Γάζα. Ένα άλλο μεγάλο «εάν» στην περιοχή που συνεχώς αλλάζει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα