Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη θέση του για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα σε συμμάχους και ανταγωνιστές.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την κορυφαία θέση παγκοσμίως στα ενεργειακά αποθέματα, με μια συνδυασμένη εικόνα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αξιοποιήσει αυτά τα αποθέματα για να μειώσει τις τιμές του “μαύρου χρυσού”, επιδιώκοντας να ελαφρύνει τους καταναλωτές τόσο στην Αμερική όσο και διεθνώς.
«Αγαπώ την Ευρώπη, αλλά δεν εκτιμώ την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η «πράσινη μετάβαση» θεωρείται από τον ίδιο επιβλαβής και προτιμά την αξιοποίηση του λιγνίτη ως «καθαρού» καυσίμου για την υποστήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Κάλεσε τους επενδυτές να δημιουργήσουν προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας τους χαμηλούς φόρους και την απουσία δασμών για όσους παράγουν εκεί.
“Θα ζητήσω από τη Σαουδική Αραβία και τον OPEC να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου” είπε ο πρόεδρος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αυτή η κίνηση δεν έχει γίνει πριν τις εκλογές.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη του πολέμου στην Ουκρανία. “Εάν οι τιμές μειωθούν, ο πόλεμος θα σταματήσει αμέσως. Αυτή τη στιγμή, οι υψηλές τιμές επιτρέπουν τη συνέχιση της σύγκρουσης”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι πρέπει να επιτευχθεί άμεση μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, υπογραμμίζοντας πως αυτή η ανάγκη αφορά όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τις παγκόσμιες οικονομίες.
Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, πολλές χώρες επιτεύχθηκαν τον προηγούμενο στόχο του 2% κατόπιν δικής του πίεσης.
Αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι προσπάθειές του για την αναζήτηση ενός μηχανισμού τερματισμού της σύγκρουσης προχωρούν.
“Είναι επιτακτικό να τερματισθεί αυτή η κατάσταση. Είναι μια τρομακτική ανθρωπιστική κρίση… ήρθε η ώρα να σταματήσει”, είπε στους συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Επανέλαβε, επίσης, την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο κοντινό μέλλον.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι στρατηγική προτεραιότητα είναι η μείωση των πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ανέφερε πως βλέπει μια “πολύ καλή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας” και ελπίζει ότι η Κίνα μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
“Διαθέτουν σημαντική επιρροή στην κατάσταση αυτή”, τόνισε ο Τραμπ. “Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για την επίλυσή της”.
Προειδοποίησε, επίσης, τις επιχειρηματικές ηγεσίες να “στραφούν προς την Αμερική” για την παραγωγή των προϊόντων τους, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν δασμούς για την πώλησή τους στις Η.Π.Α.
“Το μήνυμά μου σε όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι απλό: ελάτε να παράγετε στην Αμερική και θα απολαύσετε μερικούς από τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο. Αν επιλέξετε να παράγετε αλλού, αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά τότε θα χρειαστεί να καταβάλετε τους ανάλογους δασμούς”, δήλωσε ο πρόεδρος.
Ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε επίσης ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 15% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός Ηνωμένων Πολιτειών, εφόσον παράγουν εκεί.
“Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ αυστηρό τρόπο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί κάνουν δύσκολη την εξαγωγή προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν την προμήθεια LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) προς την Ευρώπη.
“Δεν θα επιτρέψω ποτέ ξανά στην κυβέρνηση να χαρακτηρίζει τον ελεύθερο λόγο μας ως παραπληροφόρηση”, σημείωσε, αναφερόμενος στην πολιτική της νέας διοίκησης για την αναγνώριση των φύλων.
Ο Τραμπ επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανάγκη από καναδικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αυτοκίνητα ή ξυλεία και με μία δόση αστείου, επανέφερε την πρότασή του για τον Καναδά να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
“Θα απαιτήσουμε σεβασμό από τις άλλες χώρες… Ο Καναδάς ήταν δύσκολος στις διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διπλασιάσουν την παραγωγική τους ικανότητα σε ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να υποστηρίξουν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.