Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε μια σημαντική νομοτεχνική βελτίωση που θα διασαφηνίζει ότι η Τριμελής Επιτροπή Ιατροδικαστών δεν θα έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει οποιαδήποτε ιατροδικαστική έκθεση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ή των ανακριτών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίστηκε ότι η σύσταση της Τριμελούς Επιτροπής έχει σκοπό να καλύψει τις ευθύνες αναφορικά με το φριχτό έγκλημα των Τεμπών.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή που προτάθηκε στο νομοσχέδιο έχει σχέση με την τραγωδία των Τεμπών και συνιστά απόπειρα συγκάλυψης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, η διάταξη που προβλέπει την Τριμελή Επιτροπή προέρχεται αυτούσια από τα αγγλικά και γερμανικά δικαιακά συστήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Αυτή η επιστημονική δυνατότητα, όπως βλέπετε από τις ειδήσεις σχετικά με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ιατροδικαστών, εισάγεται ώστε να υπάρχει έγκυρη επιστημονική παρέμβαση από την επιτροπή και να αξιολογούνται σωστά οι ιατροδικαστικές εκθέσεις», επιβεβαίωσε ο κ. Φλωρίδης.
Επιπλέον, τόνισε: «Για να είναι σαφές, η διάταξη επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επανεξέταση ιατροδικαστικών εκθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την έγκριση του εισαγγελέα ή του ανακριτή. Προκαταρκτικά, διευκρινίζω ότι οι δικαστικές αρχές διατηρούν το δικαίωμα να δίνουν οποιαδήποτε παραγγελία ανά πάσα στιγμή. Εξετάζουμε το πλαίσιο, ώστε η Τριμελής Επιτροπή να υποβάλλει υποθέσεις αποκλειστικά με τη σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων ή ανακριτών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέτεινε επίσης ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε ανακριτικές διαδικασίες».
«Όποιοι και αν είναι οι προτείνοντες, στην διάταξη που θα καταθέσουμε ξεκαθαρίζουμε ότι η Τριμελής Επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει υποθέσεις χωρίς τη συναίνεση του εισαγγελέα ή του ανακριτή. Η διαδικασία ξεκινά και ολοκληρώνεται μόνο με τη προφορική ή γραπτή έγκρισή τους», κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.