Αν η Μόσχα δεν μπορέσει να βρει μια «άμεση» λύση στην κρίση της Ουκρανίας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει «υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις» σε όλα τα προϊόντα που εξάγει η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο.
Ζελένσκι: Χρειάζονται τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες για την ασφάλεια της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι τουλάχιστον 200.000 στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταθμεύσουν στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία. Αυτό ανέφερε σε πρόσφατο βίντεο που διαδόθηκε από το Κίεβο.
“200.000 είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε. Διαφορετικά, οι προοπτικές είναι απογοητευτικές”, δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Τη δήλωσή του δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει δημόσια τον αριθμό της απαιτούμενης στρατιωτικής δύναμης, ενώ τα τελευταία μήνυα, το θέμα εξετάζεται εντατικά με τους δυτικούς συμμάχους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει την ιδέα να βρίσκεται δυτική στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία για να επιβλέπει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και τρία χρόνια εισβάλει στη γειτονική χώρα, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 20% της επικράτειας στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Προβλέποντας τις προοπτικές για ειρηνικές διαπραγματεύσεις, η κοινότητα παρακολουθεί το πώς θα αντιδράσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι “πιθανές” νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν η Μόσχα δεν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη λήξη της σύγκρουσης. Επιπλέον, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα “εξετάσουν” τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.
Ζελένσκι, από την άλλη, στο Νταβός δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να επιβάλει «συνολικές κυρώσεις» στην Ρωσία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και να εξασφαλίσει την παραχώρηση όλων των όπλων που έχει ζητήσει η Ουκρανία για να αμυνθεί κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Αποκλείοντας τα πυρηνικά όπλα, φυσικά, είμαστε λογικοί άνθρωποι”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Πριν από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανέφερε ότι προετοιμάζει μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να βρουν μια λύση στην κρίση.
“Δεν με εκπλήσσει που οι ΗΠΑ έχουν επαφές με τον Πούτιν”, δήλωσε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι “προτεραιότητα” για τον Τραμπ.
“Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμείς έχουμε υποστεί τη ζημιά. Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος. Και δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο”, τόνισε.
Η εξεύρεση μιας συμφωνίας για τον τερματισμό ενός πολέμου που έχει στοιχίσει πολλές ζωές από κάθε πλευρά και έχει καταστρέψει πολλά στην Ουκρανία “θα είναι μια απόλυτα δύσκολη αποστολή για τον Τραμπ”, προειδοποίησε ο Ζελένσκι.
“Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί τη λήξη των εχθροπραξιών”, γιατί δεν έχει επιτύχει “τον κύριο στόχο του: την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”, παρατήρησε ο Ζελένσκι. “Το όνειρό του είναι να την καταστρέψει”.
Η Ουκρανία “δεν θα αναγνωρίσει” τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά, “ακόμη κι αν όλοι οι σύμμαχοι ψηφίσουν να το απαιτήσουν”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε πιθανές παραχωρήσεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
“Δεν θα υπάρξει συγχώρεση ούτε νομική αναγνώριση. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τελειώσει η ένταση του πολέμου”, επεσήμανε ο Ζελένσκι.