Έπειτα από μια περίοδο ηρεμίας με την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη ως προέδρου της Βουλής, η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα φαίνεται να οξύνεται. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση κλιμακώνεται, με το Μέγαρο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστούν σε αυτή τη νέα φάση έντασης.
Η Στρατηγική της Αντιπαράθεσης
Η τακτική αυτή φαίνεται να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να καθιερωθεί ως η ισχυρή εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στην ενδυνάμωση της δεξιάς εκλογικής της βάσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας γεννά προβληματισμούς, με την κοινή γνώμη να εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την έντονα κομματική χροιά της.
Αντιδράσεις στην Υποψηφιότητα Τασούλα
Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα προκαλεί διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, οι αρνητικές απόψεις για τον κ. Τασούλα υπερτερούν των θετικών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες αρνητικές κρίσεις προέρχονται από ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή κεντροαριστεροί, ενώ οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι εμφανίζονται περισσότερο υποστηρικτικοί. Ακόμη και μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 31% εκφράζει αρνητική άποψη για την υποψηφιότητα.
Η Διαδικασία Εκλογής και οι Προβλέψεις
Παρά την υψηλή πιθανότητα εκλογής του, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί διαδοχικές ψηφοφορίες, οι οποίες έχουν ως στόχο την εξασφάλιση ευρύτερης πολιτικής στήριξης. Για την εκλογή απαιτούνται 200 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη. Σε περίπτωση αποτυχίας, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες.
Η Κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, άσκησε δριμεία κριτική στις κινήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την εκλογή του Προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετούν κυρίως “την εσωκομματική συναίνεση και όχι το εθνικό συμφέρον“. Επιπλέον, τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπέγραψε αποφάσεις για την εκλογική του περιφέρεια λίγο πριν αποχωρήσει από την θέση του ως Πρόεδρος της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή του: “Δεν είδα καμία αντίδραση από την πλευρά τους”.
Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα παραμένει σε αναβρασμό, με τις εξελίξεις γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο.