Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων από τις μικρές επιχειρήσεις. Μέσω αυτής, οι επιχειρήσεις θα αποδεικνύουν ότι το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν λάβει δεν υπερβαίνει τα όρια της Κομισιόν για τις κρατικές επιδοτήσεις (κανόνας De Minimis), ήτοι έως 300.000 ευρώ ανά τριετία για κάθε επιχείρηση.
Πέρα από αυτό, οι μικρές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προσκομίσουν και βεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα βεβαιώνει την ορθή λειτουργία του μετρητή τους καθώς και τη σύνδεσή του με το ΑΦΜ της επιχείρησης, απορρίπτοντας έτσι τυχόν περιπτώσεις παράτυπης ηλεκτροδότησης.
Η διαδικασία πιστοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ψηφιακής πύλης θα λειτουργήσει ως προστατευτικό μέτρο για την αποφυγή περιπτώσεων διπλής χρηματοδότησης.
Ο προγραμματισμός είναι η επιδότηση για τις επιχειρήσεις έως 35 kVA να χορηγηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, περιλαμβάνοντας τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Προβλήματα που απασχολούν
Όπως προκύπτει από πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κύρια πρόκληση που καθυστέρησε τη διαδικασία είναι η αναζήτηση του καλύτερου τρόπου ελέγχου των ενισχύσεων De Minimis, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ποσά θα καταλήξουν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η χρηματοδότηση για τις επιδοτήσεις θα προέλθει από έκτακτη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, με τις αρχές να προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά.
Το συνολικό ποσό που απαιτείται εκτιμάται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η μέθοδος ενίσχυσης θα είναι διαφορετική, καθώς θα εξεταστούν κυρίως φοροαπαλλαγές κερδών, καθώς η υποστήριξη αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση από την ΕΕ.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να είναι μια έμμεση επιδότηση για τις υγιείς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και να αποκλειστούν οι ζημιογόνες.
Με τους αναλυτές να αναμένουν υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη έως τα μέσα της άνοιξης, η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σοβαρές πιέσεις τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι καθοριστική.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη παραμένουν διαρθρωτικά υψηλότερες συγκριτικά με αυτές στις ΗΠΑ και την Κίνα και διαφέρουν σημαντικά και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.