Ο Πρόεδρος Donald Trump είχε απειλήσει με δασμούς 25% στους μεγαλύτερους εμπορικούς συμμάχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για δράση σχετικά με το εμπορικό πλεόνασμα που κατέχουν αυτοί. Οι αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση επικίνδυνη, ωστόσο, το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδέα αυτή δείχνει ήδη αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ασιατικοί εισαγωγείς ενεργειακών πόρων έχουν αρχίσει να αναζητούν περισσότερες προμήθειες αργού πετρελαίου και LNG από τις ΗΠΑ, καθώς ο 47ος πρόεδρος ορκίζεται. Ο βασικός στόχος είναι να καθησυχάσουν τον Trump πριν από την επιβολή αυστηρότερων μέτρων από τους δασμούς, σύμφωνα με το OilPrice.
Ο ενεργειακός αναλυτής Sauli Kavonic της MST Marquee δήλωσε στο Bloomberg ότι «οι εμπορικοί εταίροι βλέπουν την αγορά αμερικανικού LNG ως στρατηγικό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση Trump», προσθέτοντας ότι παρατηρείται αύξηση των παραγγελιών ενεργειακών φορτίων από τις ΗΠΑ από τον τελευταίο Νοέμβριο.
Πιέσεις για περισσότερες αγορές
Αμέσως μετά τις εκλογές, ο Trump πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διερευνήσει την αγορά περισσότερου LNG από τις ΗΠΑ για να μετριάσει το εμπορικό πλεόνασμα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να έχει λεπτότητες με το ρωσικό LNG και θα μπορούσε να το αντικαταστήσει με αμερικανικό.
Τονίζεται ωστόσο ότι η ΕΕ συνεχίζει να προτιμά ρωσικό LNG κυρίως λόγω των τιμών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αύξηση των παραγγελιών αμερικανικού LNG. Όπως ανέφεραν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις τιμές, επισημαίνοντας πως «το κόστος είναι καθοριστικό».
Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη αγοράζει αυτήν τη στιγμή περισσότερο υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, καθώς οι ανάγκες για αποθήκευση αυξάνονται λόγω της εποχής. Σημειώθηκε ότι έξι φορτία LNG έχουν ήδη επαναδρομολογηθεί από τις αρχικές τους διευθύνσεις προς την Ασία και στέλνονται τώρα στην Ευρώπη, η οποία είναι πρόθυμη να πληρώσει παραπάνω για αυτά.
«Η ανακατεύθυνση της προσφοράς συμβαίνει γιατί οι ασιατικές τιμές δεν είναι αρκετά υψηλές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές για να προσελκύσουν φορτία», δήλωσε ο Martin Senior, επικεφαλής τιμολόγησης LNG στην Argus.
Προσφορά και ζήτηση
Αρχίζοντας τη θητεία του, ο Donald Trump ακύρωσε την «παύση» του Biden σχετικά με τη δυνατότητα εξαγωγής νέου LNG, δρομολογώντας περισσότερες εξαγωγές για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη διαθέσιμη προσφορά και πιθανώς να επηρεάσει τις τιμές – αναλόγως της ζήτησης.
Η Ευρώπη μπαίνει σε ένα δύσκολο μονοπάτι, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της μείωσης των ενεργειακών της δαπανών και της υποστήριξης της αγοράς αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, που είναι πιο ακριβά συγκριτικά με εναλλακτικές πηγές κοντά της.
Οι Ασιάτες αγοραστές, αν και γεωγραφικά πιο κοντά στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι δεν θα μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τις αγορές τους από αυτές πολύ γρήγορα, κυρίως λόγω των μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ωστόσο, αυτά τα συμβόλαια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ αν οι αγοραστές κλειδώσουν τη μελλοντική τους προσφορά μέσω νέων συμφωνιών.
Η απειλή των δασμών φαίνεται ήδη να δίνει αποτελέσματα, τουλάχιστον όσον αφορά τους Ασιάτες και Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ. Από την πλευρά του Καναδά, ο Trump υπενθύμισε την απειλή του για δασμούς 25% κατά των γειτόνων του, που θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου.