Μετά από έντονες συζητήσεις για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας μας, η Chevron επιδιώκει την περαιτέρω διερεύνηση της περιοχής “Νότια της Πελοποννήσου” για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η ΕΔΕΥΕΠ κινεί τις διαδικασίες για τις σχετικές αδειοδοτήσεις και τον διαγωνισμό.
Διερεύνηση Νέων Προοπτικών Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), και στη βάση του νόμου Ν.2289/1995, έχει υποβληθεί εισήγηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την έναρξη διαδικασιών αδειοδότησης νέων περιοχών με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή στις 21 Ιανουαρίου 2025.
Νέες Παραχωρήσεις: Ενδιαφέρον Από Chevron και HELLENiQ Energy
Αναλυτικότερα, η Chevron και η HELLENiQ Energy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις περιοχές “Νότια της Πελοποννήσου” και “Μπλοκ Α2” αντίστοιχα. Η ΕΔΕΥΕΠ έχει προτείνει τα ακριβή όρια αυτών των περιοχών και την ακολουθητέα διαδικασία για την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, διευκολύνοντας έτσι την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας.
Σκυλακάκης: Η Σημασία των Ενεργειών της Chevron
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, σχολίασε τη σημασία αυτών των ενεργειών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί την εξόρυξη υδρογονανθράκων παράλληλα με τους στόχους της πράσινης μετάβασης. «Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην ενεργειακή της στρατηγική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός σημείωσε ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ τόνισε τη σημασία των περαιτέρω γεωτρήσεων που επιδιώκει η Chevron. «Περισσότερες γεωτρήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες εντοπισμού κοιτασμάτων», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη, με στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών CO2. «Τα ευρήματα από τις γεωτρήσεις αποτελούν εμπορικό μυστικό της εκάστοτε εταιρείας», κατέληξε, αναδεικνύοντας τη σημασία τόσο της ενεργειακής ασφάλειας όσο και της βιώσιμης ανάπτυξης.