Μέσα στο χιονισμένο τοπίο του Νταβός, μια μικρή αλλά ηχηρή διαμαρτυρία έρχεται να ταράξει τα νερά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Νέοι από όλο τον κόσμο υψώνουν τη φωνή τους, διεκδικώντας ένα πιο δίκαιο μέλλον.
Η φωνή της διαμαρτυρίας στο Νταβός
Στην κεντρική πλατεία του Ταχυδρομείου στο Νταβός, μια συγκέντρωση νέων, μερικές εκατοντάδες, έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στο χιονισμένο τοπίο. Με συνθήματα όπως «Φάτε τους πλούσιους» και «Φορολογήστε τους πλούσιους», οι διαδηλωτές έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη δικαιότερης κατανομής του πλούτου. Το αίτημα για αυξημένη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, ένα θέμα που συζητείται έντονα και σε προηγούμενες διοργανώσεις του Φόρουμ, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο. Μάλιστα, κάποιοι διαδηλωτές προχώρησαν σε προσωρινό αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου, την ώρα που πολυτελείς λιμουζίνες περνούσαν διαρκώς μπροστά τους, δημιουργώντας μια εικόνα έντονης αντίθεσης.
Η ατμόσφαιρα στο Νταβός είναι ηλεκτρισμένη. Τα γραφικά καταστήματα, καφέ και φούρνοι μετατρέπονται προσωρινά σε χώρους φιλοξενίας για πολυεθνικές εταιρείες, τράπεζες και κυβερνήσεις. Το γραφικό πανδοχείο της πόλης έχει μεταμορφωθεί στο «Σπίτι του Βελγίου». Σε αυτό το περιβάλλον, η Μίριαμ Χόστελμαν, μέλος της σοσιαλιστικής νεολαίας της Ελβετίας και συνδιοργανώτρια της διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Strike WEF», εξηγεί: «Διαμαρτυρόμαστε για το ότι οι λομπίστες των ‘πλούσιων και των ισχυρών’ συγκεντρώνονται εδώ και θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για τις κρίσεις που βιώνουμε σήμερα». Η φωνή της Μίριαμ, όπως και άλλων διαδηλωτών, εκφράζει την αγανάκτηση για τις ανισότητες και την αίσθηση ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Νταβός δεν αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.
Global Shapers: Μια διαφορετική προσέγγιση
Ωστόσο, δεν είναι όλοι στο Νταβός που συμμερίζονται την ίδια άποψη. Η Ινές Γιαμπάρ από το Περού, ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος, προσκλήθηκε στο Νταβός ως Global Shaper. Οι Global Shapers είναι μια ομάδα νέων ηλικίας 20-30 ετών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το κοινό καλό και αναζητούν ευκαιρίες δικτύωσης. Κάθε χρόνο, οι διοργανωτές προσκαλούν ακτιβιστές που φέρνουν μαζί τους φρέσκες ιδέες και προτάσεις.
Η Ινές βλέπει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως μια ευκαιρία για να «χτίσει γέφυρες» με τους ισχυρούς, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν την εμποδίζει να εκφράσει τις ανησυχίες της. «Υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα δημόσια θέματα και θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας για τα θέματα που μας απασχολούν. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να συζητήσουμε με σοβαρότητα με όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη
Συνολικά, 50 Global Shapers από διάφορες χώρες συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις ελβετικές Άλπεις. Στην ατζέντα τους κυριαρχούν τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπεύθυνη διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης και καλύτερη εκπροσώπηση των νέων στις αποφάσεις. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται δυσαρέσκεια και οργή για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.
Η Ολαγιουμόκε Αντεκέγιε από τη Νιγηρία δηλώνει με έμφαση: «Δεν πάει άλλο!». Όπως εξηγεί, στην υποσαχάρια Αφρική, μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών, χωρίς καμία εκπροσώπηση σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον τους. «Θέλω να αγωνιστώ για την επόμενη γενιά και να αναδείξω τους νέους που θα αναλάβουν ευθύνες», τονίζει.
Ο Ακσάι Σαξένα μοιράζεται έναν παρόμοιο στόχο. «Πολλές αποφάσεις που αφορούν τους περισσότερους, λαμβάνονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων», λέει. Για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, ίδρυσε την οργάνωση Avanti Fellows, η οποία υποστηρίζει παιδιά από φτωχές οικογένειες στην εκπαίδευση, προσφέροντάς τους ίσες ευκαιρίες. Μέχρι στιγμής, περίπου 70.000 νέοι έχουν συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να εισαχθούν σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το ΜΙΤ.
Στο Νταβός, ο Ακσάι θα τιμηθεί ως «Social Entrepreneur of the Year». Όπως υπογραμμίζει, «για να λειτουργήσει σωστά ο καπιταλισμός, οι πλούσιοι πρέπει να μοιραστούν τα πλούτη τους. Αυτό συνιστά κοινωνική ευθύνη». Η φωνή του Ακσάι, όπως και των άλλων νέων στο Νταβός, είναι μια φωνή ελπίδας και αλλαγής, η οποία διεκδικεί ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.