Μια πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Πώς θα ακυρώσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα» έκλεισε με ένα κύμα κριτικής προς την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν δίστασε να «καρφώσει» τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, ο Καραμανλής επισήμανε την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, καλώντας σε εγρήγορση ενάντια στις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις. Ο πρώην Πρωθυπουργός αντέτεινε πως η υπεράσπιση του πατριωτισμού δεν πρέπει να θεωρείται αδράνεια ή έλλειψη πρωτοβουλίας.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, διατύπωσε τη σφοδρή του κριτική προς την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να παρακολουθεί από κοντά. Παρά το γενικότερο ύφος της, οι αναφορές του αναγνώριζαν την ανάγκη για αλλαγές στη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας.
Καραμανλής: “Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός”
«Οι υποχωρήσεις στα ζωτικά μας συμφέροντα δεν μπορεί να θεωρούνται πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση δεν έχει αξία αν οδηγεί σε παραχωρήσεις κρίσιμων δικαιωμάτων». Υπογράμμισε ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Επίσης, επισήμανε ότι οι διστακτικές αντιδράσεις της Ελλάδας ενθαρρύνουν την τουρκική επεκτατικότητα, ενώ προέτρεψε τους αρμόδιους να αναγνωρίσουν την σημασία του πατριωτισμού στην εξωτερική πολιτική.
Ο Καραμανλής τόνισε ότι η επενέργεια του Διεθνούς Δικαίου είναι καθοριστική και προέτρεψε να ασκείται πίεση προκειμένου η Ελλάδα να διασφαλίσει τα δικαιώματά της χωρίς συμβιβασμούς.
Λανθασμένη εικόνα της Τουρκίας
Σημαντική ήταν και η αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού σε λανθασμένες εκτιμήσεις σχετικά με την Τουρκία. Αναγνώρισε πως ορισμένες φωνές προειδοποιούν ότι η Άγκυρα επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη, κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας. Η εφησυχαστική αυτή στάση οδηγεί σε επικίνδυνες υποτιμήσεις της τουρκικής απειλής.
Αναφερόμενος στην ρητορική περί «ήρεμων νερών», υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας στρατηγικής που να ενσωματώνει την πρόκληση της τουρκικής επιθετικότητας και να προετοιμάζει την Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο.