Τραμπ: Προειδοποίηση για Ουκρανία και τελεσίγραφο για Ευρωπαϊκή βοήθεια

Ένα απόσπασμα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρόμπερτ Γουίλκι, στελέχους του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, στο BBC, αναδεικνύει την απρόβλεπτη προσέγγιση του νέου προέδρου στις διεθνείς σχέσεις, ιδίως αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Η Στρατηγική Τραμπ για την Ουκρανία: Διαπραγμάτευση και Οικονομική Πίεση

Σύμφωνα με τον Γουίλκι, ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία, επικοινωνώντας απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να τον πείσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια τέτοια κίνηση σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στην αμερικανική διπλωματία και υπογραμμίζει την πρόθεση του Τραμπ να εμπλακεί άμεσα στην επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, ο Γουίλκι υπογράμμισε ότι, σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν ανταποκριθεί, ο Τραμπ είναι έτοιμος να ασκήσει οικονομική πίεση στη Ρωσία. Η ενεργειακή πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής. Ο Τραμπ σχεδιάζει να “απελευθερώσει την αμερικανική ενεργειακή δυναμική”, αυξάνοντας τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, πλήττοντας σοβαρά τη ρωσική οικονομία, ιδίως σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Παράλληλα, ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει πίεση και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας την ανάγκη για πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρωπίνων πόρων της Ουκρανίας, μέσω της επιστράτευσης περισσότερων ανδρών.

“Ρωσία σε Κίνδυνο Καταστροφής”

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η άρνηση του Πούτιν να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ρωσία σε “καταστροφή”. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την αίσθηση επείγοντος που διακατέχει τον Τραμπ για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

“Ο Ζελένσκι επιδιώκει μια συμφωνία. Δεν είμαι σίγουρος αν ο Πούτιν το θέλει, ίσως όχι. (Ωστόσο) πρέπει να το κάνει. Διαφορετικά, πιστεύω ότι οδηγεί τη Ρωσία στην αυτοκαταστροφή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ, ο οποίος επανεξελέγη στις 5 Νοεμβρίου 2024, έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή του να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν, με στόχο να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η επιδίωξη ειρηνευτικής συμφωνίας, σε συνδυασμό με την απειλή οικονομικών κυρώσεων και την πίεση για μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από την πλευρά της Ουκρανίας, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής Τραμπ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η επιτυχία αυτής της πολύπλοκης και ριψοκίνδυνης προσέγγισης παραμένει αβέβαιη, αλλά σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή πλεύσης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

δειτε ακομα

δειτε ακομα