Στις ενεργειακά απαιτητικές βιομηχανίες, είναι σημαντικό να επενδυθεί ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS). Αξιοσημείωτο είναι ότι το ETS είναι ένα καλά λειτουργούν σύστημα που δεν χρειάζεται πρόσθετες ρυθμίσεις. Αντίθετα, ο Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή όσον αφορά τις επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που συντάχθηκε από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βερολίνο το περασμένο σαββατοκύριακο.
Στην κοινή δήλωση, η οποία περιλαμβάνει αναγνωρίσιμα ονόματα όπως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υποψήφιος επόμενος γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Φινλανδός ομόλογός του Πέτρι Όρπο, επισημαίνουν την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας με ρεαλιστικές λύσεις.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι φιλόδοξοι στόχοι και οι πολιτικές της ΕΕ στον τομέα του κλίματος θα πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά, προκειμένου να μην οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση. Αν η κλιματική πολιτική επιφέρει εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, τότε ούτε η υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών να επιτευχθεί θα είναι εφικτή, ούτε οι παγκόσμιες εκπομπές θα μειωθούν, καθώς η παραγωγή θα μετατοπιστεί σε περιοχές με μεγαλύτερες εκπομπές.
Η ύπαρξη προσιτής και διαθέσιμης ενέργειας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Η πρόκληση των υψηλών τιμών ενέργειας
Σήμερα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ηλεκτρικές τιμές που είναι 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ, ενώ τα κόστη του φυσικού αερίου φτάνουν να είναι 4-5 φορές πιο ακριβά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ερευνηθούν όλες οι δυνατές ενεργειακές λύσεις μέσω μιας τεχνολογικά ουδέτερης ατζέντας, που περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, υδρογόνο, βιοενέργεια και τεχνολογίες αποθήκευσης άνθρακα.
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της ΕΕ έχει αποδειχθεί ως ένα απλό και αποδοτικό εργαλείο που προάγει την αποτελεσματικότητα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εφαρμόζει και αποδίδει.
Ωστόσο, δεν χρειάζονται πρόσθετες ρυθμίσεις που να περιορίζουν την ελευθερία των ιδιοκτητών σπιτιών, όπως π.χ. η υποχρέωση ανακαίνισης. Επίσης, θεωρούμε πως οι στόχοι για το μερίδιο της «ανανεώσιμης ενέργειας» θα πρέπει να αποφασίζονται από τα κράτη μέλη, με βάση τις επιθυμητές τεχνολογίες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, εστιάζοντας σε προτάσεις για την αποφυγή πιθανούς προστίμων λόγω μη επίτευξης των στόχων εκπομπών του 2025.
Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας, προτείνουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ETS να διατίθεται σε ενεργειακά απαιτητικές βιομηχανίες, με σκοπό την υποστήριξη λύσεων όπως η δέσμευση και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου ή άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε το σχέδιο της Επιτροπής για μια «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία», που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προσεγγίσει ρεαλιστικά τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας.
Επιπλέον, ο CBAM πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά ως προς τις γραφειοκρατικές του επιπτώσεις και την επίδραση στην ανταγωνιστικότητα διαφόρων τομέων της οικονομίας μας.