Προτού μπούμε στη συζήτηση, θυμόμαστε ότι υπήρχε ένα παλιό ανέκδοτο με έναν κυνηγό που κάθε φορά που πήγαινε στο δάσος, γύριζε απογοητευμένος χωρίς να έχει πιάσει τίποτα. Οι φίλοι του αναρωτιόνταν αν είχε πραγματικά σκοπό να κυνηγήσει ή αν έψαχνε κάτι άλλο στον κόσμο της φύσης. Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε θέση να αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Φαίνεται πως οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ κρατούν επιφυλάξεις, παρατηρώντας την ασαφή στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έφερε στο προσκήνιο το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές παρατάξεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό σε περιόδους πολιτικής στασιμότητας. Ο Παύλος Γερουλάνος, που θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση για τον Ανδρουλάκη, διεύρυνε την προοπτική αυτής της συνεργασίας, περιλαμβάνοντας ενδεχομένως και ακραίες φωνές, όπως αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτή η κίνηση προκάλεσε δυσπιστία σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεών του.
Ο Παύλος Γερουλάνος, στον οποίο εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες από τον αστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να υποτιμά τη δυναμική της ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα» για την κυβερνών παράταξη. Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, αφού οι προτάσεις των Ανδρουλάκη και Γερουλάνου δεν φαίνεται να «αγγίζουν» τους πολίτες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύθηκε χθες, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε αύξηση 2,5 μονάδων (26,5%), με την απόσταση από το ΠΑΣΟΚ να φτάνει τις 12 μονάδες. Επίσης, η μείωση κατά δύο μονάδες των αναποφάσιστων δείχνει πως οι ψηφοφόροι δεν περιμένουν από την κυβέρνηση ή το κόμμα της ΝΔ να ερμηνεύσουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, αποφασίζουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν τους εκπροσωπεί επαρκώς.
Ο κ. Γιαννίτσης προβάλλεται ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης έχει φήμη ως κυβερνητικός «wild card».
Ο Γερουλάνος, υποστηρικτής της «αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ με σαφές προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο», ετοιμάζεται να συμμετάσχει την ερχόμενη Πέμπτη στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά από την Εφημερίδα Συντακτών, το οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στο επιτελικό κράτος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, συγκεντρώνοντας γύρω του και άλλες εξέχουσες φιγούρες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου.
Αλλά το ερώτημα παραμένει: πώς μπορεί το «εθνικό πατριωτικό» προφίλ που επιδιώκεται να συγκεραστεί με τις αμφισβητήσεις της Νέας Αριστεράς για τις δαπάνες της εθνικής άμυνας, καθώς και με τις θέσεις του ΚΚΕ που θεωρεί ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι ανεπαρκείς; Πώς εντάσσεται το «μεταρρυθμιστικό» πλάνο του ΠΑΣΟΚ με την επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ, την οποία υποστηρίζει το μισό ΣΥΡΙΖΑ; Η σύγκριση με εξτρεμιστικές απόψεις, όπως του Βαρουφάκη και του Πλεύσης Ελευθερίας, φαίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.
Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να αποκτήσει εικόνα παρόμοια με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προχωράμε προς τις εσωκομματικές εκλογές, προκαλώντας ανησυχία στους ψηφοφόρους. Όποιος επιθυμεί να απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζει πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ επενδύει σε μια προβληματική στρατηγική, προσπαθώντας να καταφέρει να «σπάσει» το πολιτικό κεφάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη.