«Ομπρέλα» ΕΚΠΑ: Προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τους αιώνιους φοιτητές

«Αναγκαία αλλαγή»

Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή», η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει καταλήξει ομόφωνα σε απόφαση που προωθεί την «διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένη αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις ή υποβολής δήλωσης μαθημάτων».

Η Σύγκλητος τονίζει ότι:

  • φοιτητές που έχουν υπερβεί τη μέγιστη διάρκεια φοίτησης (ν+2 έτη) χάνουν προνόμια, όπως δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση, χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό των ΑΕΙ.
  • η εξίσωση των φοιτητών που παραμένουν ανενεργοί (χωρίς υποβολή δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχή στις εξετάσεις) με εκείνους που είναι συνεπείς, αλλά ίσως χρειάζονται λίγα ακόμη μαθήματα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθιστά την απόφαση διαγραφής άδικη και αναποτελεσματική.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 66% των φοιτητών που έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης δεν συμμετέχει στις εξετάσεις και δεν εγγράφεται, ενώ το 33% παραμένει ενεργό και συμμετέχει στις εξετάσεις.

Δημιουργία παρατηρητηρίου

Σε πιο γενικό επίπεδο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών είναι ένα περίπλοκο και διαχρονικό φαινόμενο, που παρατηρείται όχι μόνο στα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά και διεθνώς. Οι αιτίες είναι πολυδιάστατες, περιλαμβάνοντας θεσμικούς, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και προσωπικούς παράγοντες». Προτείνει τη δημιουργία παρατηρητηρίου ανά ΑΕΙ και ανά σχολή, το οποίο θα παρακολουθεί τη φοιτητική ροή και θα διεξάγει συνεχείς έρευνες για να διαμορφώσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ήδη, ορισμένα πανεπιστήμια προετοιμάζουν τους φοιτητές τους για τις αλλαγές στην πολιτική διαγραφών. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει έναν πεντασέλιδο πίνακα που καταγράφει τις περιπτώσεις φοιτητών ανά έτος εισαγωγής. Επιπλέον, στελέχη του Υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από όλα τα ΑΕΙ, οι φοιτητές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποφοιτήσουν μετά την ανακοίνωση του νόμου και της επικείμενης διαγραφής, είναι ελάχιστοι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα