Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αμφιλεγόμενες κινήσεις, αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ας δούμε αναλυτικότερα τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων.
Η επιστροφή στην αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μπροστά σε υποστηρικτές, υπέγραψε την εκτελεστική πράξη για την *αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού*. Επανέλαβε έτσι μια κίνηση που είχε κάνει και κατά την πρώτη του θητεία. Ας θυμηθούμε τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού:
Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν 200 χώρες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ιδανικά στον 1,5 βαθμό. Κάθε χώρα οφείλει να αναπτύξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Δημοκρατικοί κυβερνήτες ανακοίνωσαν ότι θα ηγηθούν αμερικανικής αντιπροσωπείας στις ετήσιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα (COP30) στη Βραζιλία το 2025, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δράσεις για το κλίμα θα συνεχιστούν στις ΗΠΑ». Αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή για τη Συμφωνία του Παρισιού».
Αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια απόφαση με επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ήδη αποσυρθεί επίσημα τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
Οι λόγοι που επικαλούνται για την αποχώρηση είναι:
- Κακή διαχείριση της πανδημίας COVID-19, με αναφορές στην Κίνα.
- Αδυναμία υιοθέτησης απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
- Ανεπαρκής ανεξαρτησία από πολιτικές επιρροές.
Επιπλέον, το διάταγμα αναφέρει ότι ο ΠΟΥ «απαιτεί άδικες πληρωμές» από τις ΗΠΑ.
Ο Δρ. Ασίς Τζα, πρώην συντονιστής του Λευκού Οίκου για την COVID-19, χαρακτήρισε την κίνηση «στρατηγικό λάθος», τονίζοντας ότι «ο ΠΟΥ είναι θεμελιώδης οργανισμός και η αποχώρηση των ΗΠΑ δημιουργεί πολιτικό κενό που μπορεί να καλύψει η Κίνα».
Προειδοποίησε ότι η απουσία των ΗΠΑ αποδυναμώνει τον οργανισμό λόγω της εξάρτησής του από την αμερικανική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία, ειδικά στην παρακολούθηση της γρίπης, ενώ παράλληλα ενισχύει την παγκόσμια επιρροή της Κίνας.