Προσδοκίες για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Αθήνα

Η νέα εποχή Τραμπ έχει επίσημα ξεκινήσει και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το βλέπουν ως μία άγνωστη περιοχή γεμάτη προκλήσεις. Οι πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των διορισμών του, αποκαλύπτουν ότι είναι αποφασισμένος να διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της αμερικανικής πολιτικής και να καταρρίψει τα στερεότυπα του πολιτικού παιχνιδιού.

Η αίσθηση του απρόβλεπτου και των νέων δυνατοτήτων πλαισιώνει τις σκέψεις των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, η οποία επικεντρώνεται στα θεμέλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναγνωρίζοντας τις ιστορικές συνεργασίες, την στρατηγική τους αξία και κοιτάζοντας την Ουάσιγκτον για σημάδια της μελλοντικής στάσης της.

Η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία ενδιαφέροντος. Το πρώτο σχετίζεται με τις κοινωνικές και πολιτικές πτυχές, όπως οι πολιτικές του Τραμπ για την κλιματική αλλαγή και η woke ατζέντα. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ευρύτερη επίδραση, επηρεάζοντας όλους τους κοινωνικούς συνδυασμούς και τις επιλογές στην Ευρώπη.

Το δεύτερο σημείο εστιάζει στην οικονομία, καθώς οι αποφάσεις του νέου προέδρου, όπως οι δασμοί σε κινεζικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το τρίτο σημείο τοποθετεί την εξωτερική πολιτική, με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να παίρνει το προβάδισμα σε ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και φυσικά η απειλή που εγείρει η Τουρκία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας τη θετική εμπειρία της πρώτης θητείας του Τραμπ. Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μέσω βασικών προσώπων της αμερικανικής διπλωματίας, όπως ο αναλαμβάνων Υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Ρούμπιο, είναι ζωτικής σημασίας.

Η μετριοπαθής προσέγγιση του Ρούμπιο, ο οποίος φαίνεται να τηρεί την παραδοσιακή κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενισχύει την πεποίθηση της Αθήνας ότι η συζήτηση γύρω από κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή.

Μέσα σε ένα σενάριο έντονων εξελίξεων, όπως η κρίση στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν ένα κομβικό θέμα, αλλά δεν φαίνεται να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Η Αθήνα αναμένει να δει τη συμφωνία της συνεργασίας να πραγματοποιείται στην πράξη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προηγούμενη θητεία του Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F35 λόγω της προμήθειας των S-400. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πλέον εγείρουν ανησυχίες και γύρω από το Ισραήλ.

Η Αθήνα συνεχίζει να ενισχύει τις στρατηγικές της συμμαχίες μέσω τριμερών συνεργασιών με χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και με κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα πραγματοποίησε επίσκεψη με κλειδιά υπουργούς του. Αυτή η στάση αποδεικνύει την πρωτοκαθεδρία της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα