Η παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται σε μία φάση έντονης αβεβαιότητας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την πολιτική ατζέντα του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα τριών κύριων παραμέτρων που ενισχύουν την αβεβαιότητα.
Η πρώτη παράμετρος έχει να κάνει με τις οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να προωθήσει ο πρόεδρος Τραμπ.
Η δεύτερη αφορά τον χρονισμό αυτών των αποφάσεων, ενώ η τρίτη αναφέρεται στη βαθύτερη εφαρμογή τους και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η νέα πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παλιούς και νέους συμμάχους θα διαμορφώσουν ένα νέο παγκόσμιο τοπίο.
Αντίστοιχη αβεβαιότητα προκαλείται και από τις πολιτικές περιστάσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομία εξακολουθεί να επιδεικνύει θετικά αποτελέσματα, με ρυθμό ανάπτυξης που είναι ενθαρρυντικός. Οι πρόδρομοι δείκτες παραμένουν αισιόδοξοι, ενώ ο πληθωρισμός, αν και ελαφρώς αυξανόμενος, διατηρείται κοντά στον στόχο του 2% που έχει ορίσει η Fed. Αυτό έχει επιτρέψει τη μείωση του βασικού της επιτοκίου για τρίτη διαδοχική φορά κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Στο μέλλον, η Fed δείχνει προτίμηση για έναν πιο σταδιακό ρυθμό στη μείωση των επιτοκίων, βασιζόμενη στα στοιχεία που θα εισπράξει, ενώ θα αναγνωρίσει και τις πληθωριστικές συνέπειες που θα προκύψουν από τυχόν νέες δασμολογικές επιβαρύνσεις.
Η αγορά εργασίας παραμένει σε καλή κατάσταση, με σημαντική βελτίωση τους τελευταίους δύο μήνες. Οι λιανικές πωλήσεις και η προσωπική κατανάλωση, ενισχυμένες από τις αυξήσεις μισθών και τη μειωμένη ανεργία, συνεχίζουν την ανόδο τους. Σημειώνουμε πάντως ότι μία ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι το πιο πιθανό σενάριο για το επόμενο διάστημα.
Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη, η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αν και με πολύ αργούς ρυθμούς. Η πολιτική ρευστότητα ωστόσο έχει οδηγήσει σε αδυναμία να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι σοβαρές προκλήσεις που υπάρχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον κίνδυνο αποβιομηχανοποίησης να γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικός. Πολλές χώρες-μέλη βιώνουν επιδείνωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, έχοντας να αντιμετωπίσουν και την γήρανση του πληθυσμού τους, γεγονός που δυσχεραίνει την κρατική υποστήριξη της οικονομίας μέσω αυξημένων δαπανών.
Επομένως, η νομισματική χαλάρωση παραμένει ο κύριος μηχανισμός στήριξης, προσπαθώντας να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την πιθανή επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την αύξηση του κόστους ενέργειας, καθώς και την υποστηριζόμενη μείωση της αμερικανικής στήριξης για την Ουκρανία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή πολιτική στάση. Από την άλλη πλευρά, η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη παραμένει ακόμα ισχυρή.
Κίνα
Στην Κίνα, τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη της οικονομίας και την επιδιόρθωση των χρόνιων προβλημάτων της αγοράς ακινήτων έχουν αποτρέψει μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης (2024: 5%). Ωστόσο, η επιβολή νέων δασμών και περιορισμών από τις ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές σίγουρα θα οδηγήσει σε ανάγκη συμπληρωματικής στήριξης μέσω αυξημένων δημοσιονομικών μέτρων για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.