Στις 22 Ιανουαρίου, ώρα 12.00, η Εθνική Αντιπροσωπεία ετοιμάζεται να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Βουλής. Ο Κώστας Τασούλας υπέβαλε την παραίτησή του από την βουλευτική θέση στα Ιωάννινα και από την προεδρία, καθώς είναι υποψήφιος για τη θέση του Προεδρους της Δημοκρατίας εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη, βουλευτή Α’ Αθηνών, ο οποίος μέχρι την Τετάρτη θα ασκεί καθήκοντα Πρόεδρου της Βουλής ο α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης. Η εκλογή του κ. Κακλαμάνη φαίνεται εξαιρετικά πιθανή, δεδομένου ότι η ΝΔ διαθέτει 156 βουλευτές, ενώ επιπλέον υπάρχουν δύο διαγραφέντες, ο Μάριος Σαλμάς και ο Αντώνης Σαμαράς. Εντούτοις, το ερώτημα παραμένει: Με πόσες ψήφους θα εκλεγεί; Θα καταφέρει να ξεπεράσει τις 250 ψήφους με τις οποίες εξελέγη ο κ. Τασούλας τον Ιούνιο του 2023;
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον κ. Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Realfm 97.8.
«Ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει αποδείξει την ικανότητά του ως (αντι)πρόεδρος της Βουλής και θα έχει τη στήριξή μας στην ψηφοφορία. Είναι ένας ιδιαίτερα ικανός και αδέκαστος Πρόεδρος», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές, η Αθηνά Λινού, ο Γιώργος Σαρακιώτης, η Αρετή Παπαϊωάννου και ο Χάρης Κατσιβαρδάς έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους. Θετικά είναι διακείμενοι και πέντε βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα Κασσελάκη.
Απ’ την άλλη πλευρά, οι 10 βουλευτές της Νίκης και το ΚΚΕ με τους 21 βουλευτές του αναμένεται να ψηφίσουν ενάντια στον κ. Κακλαμάνη. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα τοποθετηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην περίπτωση που η Νέα Αριστερά αποφασίσει να στηρίξει τη Λούκα Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Καλύπτοντας λιγότερες από 48 ώρες από την εκλογική διαδικασία, καμία από τις τρεις πολιτικές παρατάξεις δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει καθαρή στάση για την υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη, υποδεικνύοντας ότι θα ακολουθήσουν τις κομματικές διαδικασίες για το θέμα.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι απόψεις είναι διχασμένες: Μία ομάδα επιθυμεί να υιοθετηθεί μια αυστηρά κομματική και αρνητική προσέγγιση για τον κ. Κακλαμάνη, ενώ άλλη ομάδα προτείνει να κινηθούν θεσμικά και να εμφανιστούν υπεράνω της πολιτικής σκοπιμότητας, ως αντίκτυπος στις επιλογές της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πολλοί από τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκφράζουν θετικές απόψεις για τον κ. Κακλαμάνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις, αλλά υπάρχουν παραμέτρους που δεν μπορούν να αγνοηθούν: Η πρώτη είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρυνθεί από την ετικέτα του αντισυστημισμού και μία ψήφος υπέρ του Κακλαμάνη θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την εικόνα. Η δεύτερη είναι οι καλές προσωπικές σχέσεις του κ. Κακλαμάνη με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα.
Αν τα δύο κόμματα ψηφίσουν υπέρ του κ. Κακλαμάνη, η υποψηφιότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 230 ψήφους, φθάνοντας κοντά στο ρεκόρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου το 2015, που ήταν 235.
Σε σχέση με τη Νέα Αριστερά και τους 11 βουλευτές της, αναμένονται επίσης αποφάσεις. Υπάρχει βάση για να θεωρηθεί πως η υποστήριξη του κ. Κακλαμάνη θα είναι μία ευκαιρία για το κόμμα να δείξει τη διαφορετικότητά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, βελτιώνοντας τη δημόσια εικόνα του.