Η έννοια της Blue Monday εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2005 μέσα από μια ανακοίνωση τύπου της βρετανικής εταιρείας Sky Travel, η οποία υποστήριξε ότι είχε υπολογίσει την ημερομηνία αυτή χρησιμοποιώντας μια αμφιλεγόμενη μαθηματική εξίσωση του Cliff Arnall.
Ο Arnall εξετάζει παράγοντες όπως ο καιρός, τα χρέη που συσσωρεύονται μετά τις γιορτές, η αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων της νέας χρονιάς, καθώς και τα επίπεδα ενθουσιασμού των ατόμων, προσδιορίζοντας έτσι μια ημέρα που θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική του χρόνου.
Ωστόσο, η ψυχολογία πίσω από τη Blue Monday έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από την επιστημονική κοινότητα, που την θεωρεί μάλλον αυθαίρετη.
Είναι ένας όρος που χαρακτηρίζεται κοινωνικά και δεν έχει επιστημονική βάση. Ο Craig Jackson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Birmingham City, λέει χαρακτηριστικά: «Η μελαγχολία του χειμώνα είναι μια φυσική αντίδραση στη λήξη των εορτών και στις προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται. Η συχνή αναφορά στα ΜΜΕ για αυτή την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο καταθλιπτική απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, γεγονός που οδηγεί σε ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας».
Εντούτοις, είναι γεγονός ότι πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν αυτήν την ημέρα ως την πιο δύσκολη της χρονιάς, ακολουθούμενη μετά την Πρωτοχρονιά.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Cliff Arnall, η πιο ευχάριστη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου μεταξύ 21 και 24 Ιουνίου, όταν οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν την ηλιοφάνεια και την επούλωση από το χειμώνα.