Ελληνικά Ομόλογα: Σταθερές Αποδόσεις Παρά τις Διεθνείς Πιέσεις

Οι συνέπειες από τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και την αυξανόμενη δημόσια χρέωση είναι και πάλι στο προσκήνιο, καθώς οι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού τους. Η περίπτωση της Γαλλίας, αν και λιγότερο έντονη, δεν είναι αναγκαίο να παραβλεφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στο 4,8% και 4,9% αντίστοιχα, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του ενός ποσοστιαίου σημείου από τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι αυξήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές, που εκφράζουν ανησυχία για την υγιή διαχείριση της δημόσιας οικονομίας.

Διεθνή οικονομικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την “τιμωρία” που επιβάλλουν οι επενδυτές-φύλακες του χρέους (bond vigilants), οι οποίοι πωλούν αμέσως κρατικά ομόλογα με αρνητική προοπτική και αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις αλλού.

Σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, η ηχηρή αύξηση των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ αποδίδεται σε προσδοκίες για ταχύτερη ανάπτυξη και πληθωρισμό από την αναμενόμενη. Έτσι, το “ουδέτερο” επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας (Fed) αναμένεται να είναι υψηλότερο, επηρεάζοντας τη συνολική οικονομία.

Η Morgan Stanley προσθέτει ότι οι αυξήσεις των αποδόσεων αντικατοπτρίζουν την προσαύξηση κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές. Αυτό το “ασφάλιστρο” έχει φτάσει περίπου τις 55 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 30 μονάδες βάσης από τον περασμένο μήνα.

Όσον αφορά τη Βρετανία, η αύξηση των αποδόσεων οφείλεται στον ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός της υπουργού Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η ιστορική τάση που ακολούθησε η πολιτική αναταραχή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις προσθέτει πίεση στην τρέχουσα διοίκηση.

Με επιτόκια κοντά στο 5%, οι δαπάνες για εξυπηρέτηση του χρέους αναμένεται να εκτοξευτούν, οδηγώντας σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο αύξησης του χρέους.

Στην Ευρωζώνη, η κατάσταση είναι ευκολότερη, με τη Γαλλία να υποφέρει περισσότερο από την άνοδο του κόστους δανεισμού. Εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει το 6% του ΑΕΠ το 2024, με δημόσιο χρέος άνω του 110% του ΑΕΠ.

Η πολιτική αστάθεια μετά τις πρόωρες εκλογές φέρνει ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα, καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, βρίσκεται σε σύγκρουση με την αναγκαία χάραξη προϋπολογισμού.

Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τους αντίστοιχους τίτλους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαμορφούμενη στο 3,33%. Ο περιορισμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης.

Οι ελληνικοί τίτλοι δείχνουν να ανταγωνίζονται τους γαλλικούς, με απόδοση στο 3,30% και δείχνοντας τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Η κυβερνητική πολιτική φέρει θετικά αποτελέσματα με πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του κινδύνου της ασυνέχειας.

Οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων ακολουθούν μία καθαρά επιτυχία, καθώς οι επενδυτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επιτυχία δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, αποδεικνύοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα