Μέρες έντονων συζητήσεων στο πολιτικό προσκήνιο προκαλεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των αριστερών κομμάτων, με φόντο δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και πιθανή υποστήριξη της Λούκας Κατσέλη. Ποια είναι τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις για μια ενιαία προοδευτική πορεία;
ΠΑΣΟΚ: Στροφή προς την Αριστερά;
Δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με πιθανή συνεργασία με δυνάμεις αριστερότερα της ΝΔ έχουν πυροδοτήσει έντονη συζήτηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε κατηγορηματικά κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή άλλες μορφές συνεργασίας.
Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις, υπογραμμίζοντας την επιθυμία για προοδευτική κυβέρνηση με συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Ο Γερουλάνος δήλωσε πως “θα χωρούσαν όλοι όσοι συμμερίζονται” τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κατρίνης επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία με αριστερές δυνάμεις για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.
Η ΝΔ αντιδρά στις εξελίξεις, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να σχολιάζει ότι “ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ψηφίζεις και ΣΥΡΙΖΑ”, επιχειρώντας να αποτρέψει τη στροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς αριστερότερα.
Συνεργασίες και Διασυνδέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εδραιωθεί ως ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη, τονίζοντας τις διαφορές του με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ότι ακολουθεί μετριοπαθή πολιτική. Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, παρουσιάζοντας μια ατζέντα αριστερής στροφής και ζητώντας πολιτικές συνεργασίες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί ικανοποίηση για τις προεδρικές εκλογές, ιδίως αν η Λούκα Κατσέλη αποδειχθεί δημοφιλέστερη του Τάσου Γιαννίτση, δημιουργώντας νέες πολιτικές ευκαιρίες. Η πιθανή υποστήριξη της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη από βουλευτές εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος.
Στη Νέα Αριστερά, η κατάσταση είναι σύνθετη. Οι βουλευτές εξετάζουν στρατηγικές για την εκλογή της 25ης Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εικόνα της Λούκας Κατσέλη. Ωστόσο, η ηγεσία προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους από συναντήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να διαχειριστεί τις εσωτερικές επιφυλάξεις.
Το τοπίο παραμένει ρευστό, με όλα τα κόμματα να αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεργασία σε διάφορες μορφές. Το ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξει κοινό έδαφος για μια ενιαία προοδευτική πορεία. Οι επόμενες κινήσεις και αντιδράσεις των εμπλεκομένων θα καθορίσουν τις εξελίξεις.