Ινστιτούτο Λουξεμβούργου: Πρωτοπόρος στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Ενέργεια στην Ευρώπη

Ένα πρωτοποριακό κτίριο στο Λουξεμβούργο παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει, θέτοντας νέα πρότυπα αειφορίας στην Ευρώπη. Ανακαλύψτε πώς το ξύλο, τα φωτοβολταϊκά και η καινοτόμος σχεδίαση συνδυάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον!

Εθνική Σχολή Υγείας: Ένα Παράδειγμα Θετικής Ενέργειας

Η Εθνική Σχολή Υγείας του Λουξεμβούργου (LTPS), που βρίσκεται στην καρδιά του Ettelbruck, αποτελεί φάρο βιωσιμότητας, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Αυτό το καινοτόμο κτίριο, βραβευμένο για την αειφορία του, καθιερώνει ένα νέο πρότυπο για το Λουξεμβούργο και ολόκληρη την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά, όπως ξύλο, φωτοβολταϊκά πάνελ υψηλής απόδοσης και προηγμένα συστήματα αποθήκευσης θερμότητας, το έργο ενσωματώνει τις σύγχρονες αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

Μία από τις βασικές αρχές του έργου είναι η αξιολόγηση της “θετικής ενέργειας” του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Η Martine Schmitt, αρχιτέκτονας στη Διοίκηση Δημοσίων Κτιρίων του Λουξεμβούργου, εξηγεί ότι η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου συνήθως αξιολογείται για περίπου 50 χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα τα κτίρια μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. “Επιδιώξαμε να είμαστε ειλικρινά θετικοί, λαμβάνοντας υπόψη την ‘γκρίζα ενέργεια’ που απαιτήθηκε για την κατασκευή και την κατεδάφιση του κτιρίου. Αυτή η ολιστική προσέγγιση οδήγησε στην απονομή ενός ευρωπαϊκού βραβείου για την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο έργο.”

Καινοτόμος Σχεδιασμός και Αειφόρα Υλικά

Η Εθνική Σχολή Υγείας, που βρίσκεται δίπλα σε ένα νοσοκομείο, έχει δεσμευτεί για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και διαχείριση των ενεργειακών της πόρων. Με χωρητικότητα 430 φοιτητών, το κτίριο διαθέτει 16 αίθουσες διδασκαλίας και 6 εργαστήρια, συγκεντρωμένα κάτω από μια στέγη πλήρως καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτά τα πάνελ παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή που καταναλώνει το κτίριο, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία. Η θέρμανση επιτυγχάνεται μέσω μιας κάθετα εγκατεστημένης δεξαμενής ζεστού νερού χωρητικότητας 100.000 λίτρων, σύμφωνα με τον μηχανικό της Διοίκησης Δημοσίων Κτιρίων, Paul Weydert.

Σύμφωνα με τον Weydert, “Η δεξαμενή, ύψους 20 μέτρων, αποθηκεύει 100.000 λίτρα νερού! Οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες στην πρόσοψη του κτιρίου, παράλληλα με τα παράθυρα, συμβάλλουν στη θέρμανση της δεξαμενής, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του συστήματος.”

Επένδυση στην Βιωσιμότητα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 29 εκατομμύρια ευρώ, με 28 εκατομμύρια να προέρχονται από το Λουξεμβούργο και 1 εκατομμύριο από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία σημαντική επένδυση στην εκπαίδευση και την αειφορία.

Η έμφαση στην ποιότητα της κατασκευής είναι εμφανής στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Οι τοίχοι των αιθουσών διδασκαλίας είναι κατασκευασμένοι από λευκή άργιλο, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν αποκλειστικά LED, ο αέρας ανανεώνεται συνεχώς και όλα τα υλικά έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλή ενεργειακή απόδοση, δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον μάθησης.

Θετικές Εμπειρίες Φοιτητών

Οι φοιτητές επιβεβαιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος: “Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα είναι ανανεωτική, οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για μελέτη και συγκέντρωση.”

Ο υποδιευθυντής Carlo Gudenburg, υπερήφανος για τις εγκαταστάσεις, τονίζει ότι “Η ατμόσφαιρα στις αίθουσες διδασκαλίας είναι πάντα ευχάριστη, με ιδανικές θερμοκρασίες, υγρασία και ακουστική. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τις καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και να ενθαρρύνει τους φοιτητές να εργάζονται ενεργά.” Αυτό το κτίριο όχι μόνο παράγει ενέργεια, αλλά και δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για μάθηση και ανάπτυξη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα