Οι ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς που μπορεί να προκύψουν από την αμερικανική κυβέρνηση αυξάνονται, με πολλούς ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, η οποία φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί πρόσφατα. Σε αυτές τις ανησυχίες συμπεριλαμβάνεται και η Παγκόσμια Τράπεζα, που δημοσίευσε νέα έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές του κόσμου.
Η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω στο 2,7% για τα έτη 2025 και 2026, διατηρώντας την ίδια δυναμική όπως το 2024, καθώς η οικονομία έχει δείξει αντοχή απέναντι σε παράγοντες όπως οι υψηλές επιτοκίες και ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές.
Ωστόσο, υπάρχει μία σοβαρή προειδοποίηση: αν η νέα διοίκηση των ΗΠΑ αποφασίσει να εφαρμόσει το σχέδιο δασμών που σχεδιάζουν, τότε το οικονομικό τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δασμοί 10% θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση έως και 0,3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι σε αυτά τα επίπεδα, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι 0,4% χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Ειδικότερα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν το πιο περιοριστικό μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό περιβάλλον από το 2000 και μετά.
Οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία το 2025
Η παγκόσμια οικονομία μόλις έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την πανδημία, αλλά οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και το 2025.
Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος του, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν καταφέρει να ελέγξουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.
Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν παρουσιάσει ράλι, με το περιοδικό Forbes να αναφέρει ότι το 2024 ήταν έτος για τους πλούσιους, καθώς 141 νέοι δισεκατομμυριούχοι προστέθηκαν στη λίστα των πλουσίων.
Αλλά παρά τις θετικές ενδείξεις, οι πολίτες φαίνεται ότι δεν βιώνουν την ίδια ευημερία. Στις εκλογές του 2024, πολλές κυβερνήσεις στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική αντιμετώπισαν αρνητική αντίδραση από τους ψηφοφόρους λόγω της κρίσης κόστους ζωής που επιδεινώθηκε από τις αυξήσεις τιμών μετά την πανδημία.
Όπως εκτιμά το Reuters, το 2025 θα μπορούσε να φέρει ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες για πολλές κοινότητες.