Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές του επόμενου προεδρικού κύκλου στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειές του θα έχουν αναπόφευκτες συνέπειες που μπορούν να αποτελέσουν μπούμερανγκ για την αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η προοπτική επιβολής δασμών από τον επερχόμενο πρόεδρο μπορεί να κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις, να μειώσει τις ξένες επενδύσεις, να αυξήσει τις τιμές στην αγορά και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια, μια προοπτική που ανησυχεί τους οικονομολόγους.
Αν και οι δασμοί, οι φορολογικές περικοπές και η απορρύθμιση μπορεί να προσφέρουν προσωρινά αναπτυξιακά οφέλη για τις ΗΠΑ, ενδέχεται να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έναν επικίνδυνο πληθωρισμό που θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μία τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως ασφαλή επιλογή επένδυσης.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει «σταθερή αλλά ανεπαρκής» στο 3,3% για τα επόμενα δύο χρόνια, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,7%. Η πρόβλεψη για το 2025 παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, κυρίως λόγω της υψηλότερης αναμενόμενης ανάπτυξης στις ΗΠΑ που μπορεί να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες προβλέψεις από άλλες μεγάλες οικονομίες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 1,6% το 2025, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας ήταν λιγότερο θετική από αυτό που αναμενόταν.
Η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι η χώρα της αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία της Ευρώπης τα επόμενα δύο χρόνια, επισημαίνοντας τις ευνοϊκές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις ανάπτυξης.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ πυροδοτεί ανησυχίες σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις, καθώς η προηγούμενη θητεία του είχε σαν αποτέλεσμα εμπορικές εντάσεις, κυρίως με την Κίνα. Αυτή τη φορά, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό και ο Καναδάς και έχει απειλήσει με προθέσεις για βαρύτερους δασμούς σε χώρες που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αντιπάλους του δολαρίου.
Οι σχεδιασμοί του Τραμπ περιλαμβάνουν 10% δασμό στις παγκόσμιες εισαγωγές, 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, και 60% σε προϊόντα από την Κίνα. Ενώ το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να προσφέρουν προσωρινή ώθηση στην αμερικανική οικονομία, επισημαίνει τις σοβαρές προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στις παγκόσμιες αγορές.
Επιπλέον, μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές αναταραχές, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρόλο των αμερικανικών ομολόγων ως παγκόσμια «ασφαλή καταφύγια» για επενδυτές.
Είναι γεγονός ότι οι τίτλοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρούνται σταθερές επενδύσεις καθώς υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατρεπεί αν η στρατηγική του επόμενου προεδρικού κύκλου δεν ευοδωθεί.