Ο Προϋπολογισμός του 2024: Πρωτογενές Πλεόνασμα 8,63 Δισ. και Άνοδος Εσόδων κατά 1,47 Δισ.

Το 2024, τα φορολογικά έσοδα της χώρας διαμορφώθηκαν στα 68,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,569 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Εν τω μεταξύ, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 8,629 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου των 4,635 δισ. ευρώ και του 3,920 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2023.

Αξιοσημείωτο Πρωτογενές Πλεόνασμα 8,63 Δισ. το 2024

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ, εν αντιθέσει με τον προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 3,601 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Το προηγούμενο έτος, το αντίστοιχο έλλειμμα ήταν 3,760 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα, εάν ληφθεί υπόψη η τροποποιημένη ταμειακή βάση, επιβεβαιώνει τη θετική πορεία με πλεόνασμα 8.629 εκατ. ευρώ.

Μία σημαντική παράμετρος που συμβάλλει σε αυτή τη θετική απόκλιση σε σχέση με τους στόχους είναι τα αυξημένα ταμειακά έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ανήλθαν σε 612 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, χρονοδιαγράφηκαν κάποιες πληρωμές δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα στο 2025 και η υποεκτέλεση των μεταβιβάσεων για Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, που ανήλθαν σε 740 και 1.907 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να επηρεάζουν το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Διαφορετικά Αποτελέσματα: Δημοσιονομικοί και Ταμειακοί Όροι

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν μόνο την Κεντρική Διοίκηση και δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία των νομικών προσώπων ή των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο εισπράχθηκε καθαρό ποσό 3.241 εκατ. ευρώ από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, το οποίο αποδόθηκε στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών». Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό περιλάμβανε και τον ΦΠΑ, ύψους 784,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει επανακαταταχθεί στην κατηγορία των «Φόρων» τον Δεκέμβριο.

Συνεπώς, με τις αναγκαίες λογιστικές προσαρμογές, προκύπτει ότι:

  • Τα έσοδα των «Πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών» μειώθηκαν κατά 784,8 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα από «Φόρους» αυξήθηκαν κατά 1.569,6 εκατ. ευρώ.
  • Οι επιστροφές εσόδων αυξήθηκαν κατά 784,8 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι λογιστικές προσαρμογές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, αν και επιφέρουν διαφορετικές επιδράσεις στις αντίστοιχες κατηγορίες εσόδων. Για την καλή κατανόηση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλες οι προαναφερόμενες συναλλαγές.

Στην ανάλυση που ακολουθεί, θα εξεταστούν οι καταγεγραμμένες ποσότητες τόσο μετά τις εν λόγω προσαρμογές, όσο και αν εξαιρεθούν, για συγκριτικές αναλύσεις με τις στοχοθεσίες του προϋπολογισμού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα