Τραμπ: Πιέσεις για Εκεχειρία Ισραήλ Χαμάς και ο Ρόλος των ΗΠΑ

Ένας νέος ορίζοντας ειρήνης διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ να αναδεικνύεται καταλυτικός, σύμφωνα με τον Guardian. Ποιο είναι το παρασκήνιο αυτής της εξέλιξης;

Η Επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ στην Εκεχειρία στη Γάζα

Το άρθρο του Guardian εστιάζει στην απροσδόκητη πίεση που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ προς την ισραηλινή κυβέρνηση, για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να υπέκυψε στην πίεση αυτή, αγνοώντας πιθανώς τις ακραίες φωνές εντός της κυβέρνησής του.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια “ταραγμένη συνάντηση”, όπου ο Νετανιάχου παρουσίασε την επιθυμία του Τραμπ για μια συμφωνία εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα».

Ο Nadav Eyal, σε άρθρο του στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, υπογράμμισε την συνειδητοποίηση του Νετανιάχου ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την ισχυρή επιρροή του νέου αμερικανικού προεδρικού γραφείου. Αυτή η εξέλιξη δείχνει μια μετατόπιση στην δυναμική της περιοχής.

Διπλωματικές Πρωτοβουλίες και Διεθνείς Παρεμβάσεις

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός του, Άντονι Μπλίνκεν, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη από την Αίγυπτο και την Τουρκία, συνέχισαν τις προσπάθειές τους για διαπραγματεύσεις. Οι πιέσεις εστιάστηκαν στον περιορισμό των επιθέσεων και στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Ιμπραήμ Καλίν, στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ο οποίος είχε συναντήσεις με μέλη της Χαμάς. Αυτή η πολυδιάστατη παρέμβαση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων.

Η Τριφασική Συμφωνία: Ένα Σχέδιο Ελπίδας

Οι διαπραγματεύσεις, που είχαν βαλτώσει για μήνες, αναθερμάνθηκαν, με λεπτομέρειες που ο Νετανιάχου είχε απορρίψει στο παρελθόν να επανεξετάζονται. Η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει μια τριφασική διαδικασία, βασισμένη στον αρχικό σχεδιασμό του Μπάιντεν και με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Φάση 1: Απελευθέρωση 33 ομήρων (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) σε ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατουμένους.
  • Ανταλλαγή στρατιωτών: Απελευθέρωση πέντε Ισραηλινών στρατιωτών σε αντάλλαγμα για 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
  • Ολοκλήρωση πρώτης φάσης: Αποδέσμευση όλων των αμάχων (εν ζωή ή νεκροί).

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αρχική παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με στόχο την ολοκληρωτική λήξη των συγκρούσεων.

Ανοιχτά Ζητήματα και Προκλήσεις

Παρόλα αυτά, σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν θολές, όπως η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα κατεστραμμένα σπίτια τους και η πιθανότητα επίτευξης μιας πλήρους συμφωνίας με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, προαπαιτούμενα της Χαμάς για την απελευθέρωση των τελευταίων αιχμαλώτων.

Οι Αντιδράσεις των Πρωταγωνιστών

Για τον Νετανιάχου, η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων τον φέρνει πιο κοντά στην επιθυμία της πλειοψηφίας του ισραηλινού πληθυσμού, που θεωρεί την επιστροφή των ομήρων ως προτεραιότητα.

Για τη Χαμάς, η αποδοχή των ρυθμίσεων για την επιστροφή των αμάχων και οι παραχωρήσεις της Ιερουσαλήμ, αυξάνουν την προοπτική μιας συνολικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση της απελευθέρωσης των στρατευομένων και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα