Η Βρετανία στο προσκήνιο του Ουκρανικού ζητήματος

Η σημερινή επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στο Κίεβο συμβολίζει κάτι περισσότερο από μια απλή επίσκεψη – είναι μια στρατηγική κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο μέλλον. Πριν από μόλις δύο μήνες, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπιζαν προκλήσεις στις σχέσεις τους, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν την απογοήτευσή τους λόγω της καθυστέρησης του Λονδίνου να επιτρέψει τη χρήση των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow από την Κιέβο. Η απουσία μιας επίσημης επίσκεψης του Στάρμερ νωρίτερα είχε εντείνει τις ανησυχίες στην Ουκρανία.

Ωστόσο, έξι μήνες μετά, Έτσι, η στήριξη εκφράστηκε με το «πράσινο» φως για τους πυραύλους Storm Shadow και η προγραμματισμένη επίσκεψη επιτέλους πραγματοποιείται. Μάλιστα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε όσα έρχονται σε λίγες ημέρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται στον Λευκό Οίκο και οι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να φέρει πίεση για μια ειρηνική συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της Ουκρανίας. Έτσι, η τρέχουσα επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού αποκτά και μια συμβολική αξία.

«Μια συνεργασία που θα διαρκέσει για έναν αιώνα»

Σήμερα το πρωί, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, ο Βρετανός Πρέσβης Μάρτιν Χάρις και ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο, Βάλερι Ζαλούσνι, υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό Στάρμερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η σημερινή ενέργεια δεν είναι μόνο για το παρόν, αλλά υπογραμμίζει μια μακροχρόνια συνεργασία για το μέλλον».

Αυτή η συνεργασία, την οποία η Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλεί «συνεργασία ορόσημο εκατονταετίας», ενισχύει τον ρόλο του Λονδίνου στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Υπογραφής μιας συμφωνίας που επισημοποιεί την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί, αλλά και περαιτέρω στήριξη σε τομείς όπως η ασφάλεια των θαλασσών, η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη.

«Η φιλοδοξία του Πούτιν να αποδυναμώσει την Ουκρανία είναι μία στρατηγική αποτυχία» ανέφερε ο Στάρμερ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Το σχέδιο αυτό είχε ήδη ξεκινήσει από τη δημοκρατική κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στη Βουλή στο προσεχές διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βρετανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, με συνολικές δωρεές 12,8 δισεκατομμυρίων λιρών από το 2022, εκ των οποίων 5 δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια και 7,8 δισ. για στρατιωτική υποστήριξη. Η Βρετανία έχει δεσμευθεί να παρέχει ετησίως 3 δισ. λίρες στην Ουκρανία για στρατιωτική βοήθεια «για όσο χρειαστεί».

Στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας μετά τον πόλεμο

Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα είναι η πιθανότητα βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία στο πλαίσιο μεταπολεμικής ειρηνευτικής δύναμης, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Ουκρανού προεδρικού γραμματέα Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ο κύριος στόχος, με τον Ζελένσκι να ζητά σταθερές εγγυήσεις ασφάλειας από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους κύριους συμμάχους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα