Οι παράτυπες είσοδοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καταγράφηκαν 239.000 παράτυπες διελεύσεις το 2024.
Αυτό σημαίνει μείωση 38% σε σχέση με το 2023.
Τα πρόσφατα στοιχεία από τον Frontex δείχνουν μια σημαντική πτώση των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων στην ΕΕ το 2024, φέρνοντάς τες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, όταν και η πανδημία COVID-19 επηρέασε σοβαρά τη μετανάστευση. Η συνεργασία ΕΕ-κρατών-εταίρων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας έχει αποφέρει καρπούς, με τον αριθμό των διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης να περιορίζεται σε 239.000.
Η κυρίαρχη αιτία για αυτή τη μείωση οφείλεται στη δραματική πτώση κατά 59% των αφίξεων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου και κατά 78% μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι παράτυπες αφίξεις που καταγράφηκαν στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου μειώθηκαν σημαντικά χάρη στη βοήθεια της ΕΕ προς τις αρχές της Τυνησίας και της Λιβύης, που εργάζονται για την ανακοπή των προσπαθειών εισόδου στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο Βιτ Νόβοτνι, ερευνητής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Wilfried Martens, στο Euronews.
Η πτώση των αφίξεων μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να αποδοθεί στις προσπάθειες της ΕΕ για συνεργασία με αυτές τις χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές τους σχετικά με τις θεωρήσεις, δήλωσε επίσης ο Βιτ Νόβοτνι.
Αύξηση στην Ανατολική Μεσόγειο
Ωστόσο, αναφέρεται αύξηση 14% στις παράτυπες διελεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από 4.411 τον Δεκέμβριο, ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 69.436 μέσα σε ένα μήνα, με τη πλειοψηφία των μεταναστών να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Αίγυπτο.
Επιπλέον, οι αφίξεις στα Κανάρια Νησιά σημείωσαν αύξηση 18% μέσα σε ένα χρόνος, προσθέτοντας πίεση στην Ισπανία.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σχεδόν τριπλασιάζοντας τις αφίξεις στα ανατολικά χερσαία σύνορα της ΕΕ, κυρίως λόγω της αξιοποίησης των μεταναστών από τη Λευκορωσία για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ.
“Οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές ίσως να μην εξαφανίζονται ως αποτέλεσμα των πολιτικών, αλλά η κατεύθυνση και οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή μπορεί να αλλάξουν. Αυξημένη επιτήρηση ή αποτρεπτικά μέτρα σε ορισμένες διαδρομές μπορεί να οδηγούν σε στροφή”, σημειώνει η Ελεονόρα Μιτσάτο, ερευνήτρια στο Κέντρο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο Ινστιτούτο Egmont.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αυτά πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς ορισμένες διελεύσεις δεν εντοπίζονται.
Επίσης, οι καταγραφές αυτές δεν διαχωρίζουν οικονομικούς μετανάστες από αιτούντες άσυλο.
“Ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, ποιες είναι οι τύχες εκείνων που ζητούν νόμιμο άσυλο στην Ευρώπη;” αναρωτιέται ο Σέρτζιο Καρέρα, ερευνητής στο CEPS.
Μόνο το 2024, πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι ή έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια διάσχισης της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.