Μειώσεις ρεκόρ στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ καταγράφηκαν το 2023, σύμφωνα με την Eurostat, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο προς την πράσινη μετάβαση.
Θετικές Εξελίξεις στις Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου στην ΕΕ
Το 2023, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση της τάξεως του 7% σε σχέση με το 2022 και μια ακόμη πιο εντυπωσιακή μείωση της τάξεως του 18% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Πρωτοπόροι στην Μείωση Εκπομπών
Μεταξύ 2013 και 2023, οι περισσότεροι βιομηχανικοί κλάδοι κατέγραψαν μείωση των εκπομπών τους. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με πτώση 43%, που αντιστοιχεί σε 448 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2. Αυτό υπογραμμίζει την επιτυχία των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση.
Άλλοι τομείς που σημείωσαν σημαντικές μειώσεις περιλαμβάνουν:
- Εξόρυξη και λατομικές δραστηριότητες: Μείωση 25% (18 εκατομμύρια τόνοι).
- Υπηρεσίες: Μείωση 20% (54 εκατομμύρια τόνοι).
- Μεταποίηση: Μείωση 17% (142 εκατομμύρια τόνοι).
Προκλήσεις στον Τομέα των Μεταφορών
Αντίθετα, οι εκπομπές από τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με το 2013. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις για την προώθηση βιώσιμων μορφών μεταφοράς, όπως η ηλεκτροκίνηση και η βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας. Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν λύσεις για ένα πιο πράσινο μέλλον στις μεταφορές.
Μείωση Εκπομπών από τα Νοικοκυριά
Παράλληλα, καταγράφηκε πτώση 14% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα νοικοκυριά, φτάνοντας τους 110 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες αποδίδουν.
Βελτίωση της Έντασης Εκπομπών
Η ένταση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που μετράται ως οι εκπομπές (σε ισοδύναμα CO2) ανά μονάδα ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (σε ευρώ), μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με το 2013. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ καταφέρνει να παράγει περισσότερη οικονομική αξία με λιγότερες εκπομπές.
Ενώ η ΕΕ αύξησε την προστιθέμενη αξία της κατά 19%, ταυτόχρονα μείωσε τις εκπομπές της. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην ένταση των εκπομπών παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (-61%), την Ιρλανδία (-50%) και τη Σλοβενία (-41%). Στην Ελλάδα, η μείωση ανήλθε στο 38,6%, ενώ χώρες όπως η Αυστρία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο κατέγραψαν μικρότερες μειώσεις.
Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της και την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, με σημαντική μείωση της έντασης εκπομπών, δείχνουν μια θετική πορεία προς μια πιο βιώσιμη οικονομία.