Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναξιολογεί τις έρευνές της για τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Meta και η Google, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις καλούν τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει, θεωρώντας ότι οι ρυθμίσεις της ΕΕ είναι υπερβολικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν οι Financial Times, η αναθεώρηση αυτή ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ή και αλλαγή της κατεύθυνσης των ερευνών που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υποθέσεις που ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους θα περιληφθούν σε αυτή την ανασκόπηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.
Αυτή η στροφή έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά μια νέα πενταετή θητεία, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων να δώσει αποφάσεις σε μείζονες υποθέσεις, με τον Τραμπ να ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις Big Tech
«Αυτό θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό για τους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους, καθώς οι σχέσεις τους με τον Τραμπ είναι στενές και θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις για να μας επηρεάσουν», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, ενημερωμένος για την κατάσταση. «Πολλά είναι αβέβαια αυτή τη στιγμή.»
Όλες οι αποφάσεις και τα ενδεχόμενα πρόστιμα θα ανασταλούν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αν και η διαδικασία για τις υποθέσεις θα συνεχισθεί, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.
Ενώ κάποιες από τις έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, άλλες είναι πιο προχωρημένες, με ανακοινώσεις για τη Google αναμενόμενες πέρυσι ήδη.
Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών περιμένουν πλέον πολιτική καθοδήγηση για να πάρουν τελικές αποφάσεις στις υποθέσεις που αφορούν την Google, την Apple και τη Meta.
Η αναθεώρηση έρχεται καθώς οι ευρωπαίοι νομοθέτες ζητούν από την Επιτροπή να αγνοήσει τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, ενώ οι ηγέτες της Silicon Valley βλέπουν την επιστροφή του Τραμπ ως ευνοϊκή για τις ρυθμιστικές υποθέσεις του τομέα της τεχνολογίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζήτησε από τον εκλεγμένο πρόεδρο να εμποδίσει τις Βρυξέλλες από το να επιβάλλουν πρόστιμα στους αμερικανικούς κολοσσούς του τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν αποδεχθεί «πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια» σε ποινές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να μειώσει τους ελέγχους δεδομένων στο Facebook και το Instagram, κινώντας αναταράξεις που ενδέχεται να παραβιάσουν τους κανονισμούς της ΕΕ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα διεθνώς.
Η ανανέωση της πολιτικής κατάστασης του Τραμπ είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την επανεξέταση, υπογράμμισε ένας αξιωματούχος.
Συνεχίζεται η διαδικασία…
Η Επιτροπή επισημαίνει πάντως ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην αποτελεσματική επιβολή» των κανονισμών της. «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των τρεχουσών υποθέσεων μη συμμόρφωσης, και σίγουρα όχι για πολιτικούς λόγους», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
«Οι υποθέσεις είναι σε διαδικασία ανάπτυξης και δεν είναι έτοιμες σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι τέτοιες έρευνες απαιτούν χρόνο λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της ανάγκης για νομική σαφήνεια στις αποφάσεις της Επιτροπής.
Πριν την εκλογή του Τραμπ, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές είχαν αναλάβει επιθετική δράση σχετικά με τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις με στόχο το άνοιγμα των αγορών και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, που έχει ως στόχο να περιορίσει την κατάχρηση από μεγάλες πλατφόρμες, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει έρευνες από τον περασμένο Μάρτιο κατά της Apple, της Google και της Meta.
Η Κομισιόν έχει επίσης δεχθεί πιέσεις να χρησιμοποιήσει πλήρως τις εξουσίες της σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ένα σύνολο κανόνων που στοχεύουν στη ρύθμιση του περιεχομένου στο διαδίκτυο και να περιορίσουν την επιρροή του τεχνολογικού μεγιστάνα Ίλον Μασκ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.