«Μόνο τον Δεκέμβριο πέρυσι, 116 παιδιά υπήρξαν θύματα από εκρηκτικά που δεν είχαν εκραγεί, κατά μέσον όρο τέσσερα την ημέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Γενεύη, μιλώντας από τη Δαμασκό.
Επισήμανε ότι η UNICEF θεωρεί τις εκτιμήσεις αυτές πιθανώς υποτιμημένες, «λόγω της διαρκούς αναταραχής και της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», ενός μήνα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, έπειτα από 14 χρόνια αναταραχής και πολέμου.
Τα παιδιά αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό απέναντι στα εκρηκτικά, καθώς μπορεί να πιστεύουν ότι είναι παιχνίδια ή να ενεργοποιούνται από περιέργεια.
«Η συνεχιζόμενη μετακίνηση των πληθυσμών θα εντείνει την κατάσταση και θα αυξήσει τους κινδύνους», υπογράμμισε ο κύριος Πίρες.
Από τις 27 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 250.000 παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της κλιμάκωσης της βίας. Για τα παιδιά αυτά, καθώς και για εκείνα που προσπαθούν να επιστρέψουν, η απειλή από τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί είναι καθημερινή και αναπόφευκτη», εξήγησε ο Πίρες.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει προκαλέσει εκτόπιση εκατομμυρίων άλλων.
Η χώρα είναι γεμάτη «με επικίνδυνα υπολείμματα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 320.000 εκρηκτικών που δεν έχουν εκραγεί», τόνισε ο Πίρες. Περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, γεμάτες με νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
«Αυτή είναι η κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας στη Συρία, τόσο τώρα όσο και τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα χρόνων, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 422.000 περιστατικά που σχετίζονται με εκρηκτικά σε 14 επαρχίες της χώρας, με τα μισά από αυτά να καταλήγουν σε θύματα μεταξύ των παιδιών, ανέφερε.
Η UNICEF καλεί την διεθνή κοινότητα να επενδύσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων του πολέμου. «Απαιτείται μια επένδυση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζέιμς Έλντερ, χαρακτηρίζοντας το ποσό ως «ευτελές τίμημα» που «πρέπει να καταβληθεί» για να σωθούν παιδιά.