Μπορεί ο Τραμπ να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία;

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, το Κίεβο και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ δείχνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχομένως να φέρει σημαντικές διπλωματικές αλλαγές.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η αμερικανική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την έκβαση αυτού του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός κύκλος του Τραμπ φαίνεται απρόθυμος να συνεχίσει την τρέχουσα υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, το ιστορικό της Μόσχας σχετικά με ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ζητά προσοχή.

Ο Κιθ Κέλογκ, ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, έχει αναφέρει τις βασικές αρχές μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, με μια ολοκληρωμένη έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Απρίλιο για μια ομάδα σκέψης.

Η προτεινόμενη στρατηγική περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, άμεση έναρξη συνομιλιών και την καθ establishment αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των μετώπων. Ωστόσο, το σχέδιο εξαρτάται από την προθυμία της Μόσχας να συμφωνήσει στις κατευθύνσεις που θα προσδιορίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό ζήτημα της ανάγκης της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα από όσα μπορεί να παρέχει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι αμερικανοί σύμμαχοι ελέγχουν σοβαρά τις προτάσεις του Κέλογκ.

Όπως ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας στο CNN, υπάρχουν εντατικές συζητήσεις για το πώς τα κράτη του ΝΑΤΟ μπορούν να αναπτύξουν στρατιωτική παρουσία σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αν αυτό απαιτηθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΤΡΑΜΠ 99

Στο μεταξύ, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Μόσχα πιθανότατα δεν θα επιδιώξει να προκαλέσει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Πιθανώς, η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των μετώπων της Ουκρανίας θα αποτρέψει το Κρεμλίνο από παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων συνεργασίας στην Ουκρανία. Το Παρίσι εξετάζει την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά τα μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία πηγαίνουν πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ θα κληρονομήσει μια συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία έχει εκφράσει σκεπτικισμό, και η ενοποίηση του υποστήριξής της προς την Ουκρανία δείχνει να έχει αρχίσει να καταρρέει. Παρά την πρόσφατη διπλωματική επαφή του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ανατολικοευρωπαίοι σύμμαχοι παραμένουν προσηλωμένοι στην ανάγκη για μια ολοκληρωτική νίκη της Μόσχας που να εγγυάται την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Κάγια Κάλλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, διευκρίνισε στο CNN από τη Ρώμη ότι πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει με τη σωστή υποστήριξη.

«Το στοίχημα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι εξαιρετικά ψηλό», δήλωσε. «Η κλίμακα των υβριδικών επιθέσεων έχει ήδη αυξηθεί και η ήττα της Ουκρανίας θα είχε σημαντικές συνέπειες για όλους μας».

«Ο Πούτιν αψηφά πλήρως το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας, οποιαδήποτε συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός είναι σχεδόν καταδικασμένη να αποτύχει. Η Ρωσία θα εξοπλιστεί ξανά και θα επιτεθεί πάλι». Τέλος, επισήμανε ότι «πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα είναι βιώσιμη».

δειτε ακομα

δειτε ακομα