Μια κίνηση καλής θέλησης από τον Τζο Μπάιντεν προς την Κούβα;
Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο απερχόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε μια σημαντική απόφαση που χαρακτηρίζεται ως “χειρονομία καλής θέλησης” προς την Κούβα. Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει στόχο την απελευθέρωση φυλακισμένων πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανατροπές στην πολιτική ΗΠΑ-Κούβας
Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν την αποχώρησή του, ο οποίος είχε συμπεριλάβει την Κούβα σε λίστα κρατών που θεωρούνται επικίνδυνα από τις ΗΠΑ, μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ενδεχομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει την Κούβα σε αυτή τη λίστα μόλις αναλάβει και πάλι την εξουσία, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον των σχέσων μεταξύ των δύο χωρών.
Η επιρροή του Μάρκο Ρούμπιο
Ένας σημαντικός παράγοντας στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα και υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρούμπιο έχει κατασκευάσει την πολιτική του καριέρα υποστηρίζοντας τη διάσπαση ενάντια στην οικογένεια Κάστρο, με τους γονείς του να έχουν εγκαταλείψει την Κούβα πριν από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο.
Τα μέτρα του Τζο Μπάιντεν και οι διαπραγματεύσεις
Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε δύο μονομερή μέτρα, συγκεκριμένα την αναστολή της δυνατότητας καταγγελίας για απαλλοτριώσεις στην Κούβα και την άρση ορισμένων οικονομικών περιορισμών. Αυτές οι κινήσεις θεωρούνται ως μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την απελευθέρωση όσων φυλακίστηκαν μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου 2021.
Οι διαδηλώσεις του 2021 και οι συλλήψεις
Μετά τις διαδηλώσεις της 11ης και 12ης Ιουλίου 2021, περίπου 500 άτομα έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης έως και 25 χρόνια. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου χίλιοι “πολιτικοί κρατούμενοι” στο νησί. Η κυβέρνηση της Αβάνας, ωστόσο, αρνείται την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων και θεωρεί τους αντιφρονούντες ως “μισθοφόρους” που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον.