Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Ιστορική Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς: Αχτίδα Ελπίδας για Ειρήνη στη Γάζα;
Μια πιθανή ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να διαφαίνεται, φέρνοντας στο προσκήνιο την προοπτική για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η συμφωνία, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που διαρκεί εδώ και μήνες, δημιουργώντας παράλληλα ανησυχίες για την ευρύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Οι διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν αρκετούς μήνες, υποστηρίχθηκαν από μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίζουν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο.
Καταλύτης για μια Νέα Εποχή στις Σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης;
Η χρονική συγκυρία της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνέπεσε με την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 20 Ιανουαρίου. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στο status quo και να ανοίξει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις και μια πιο βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία.
Βασικά Σημεία της Συμφωνίας Κατάπαυσης Πυρός Ισραήλ-Χαμάς
- Αρχική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, με παράλληλη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη κεντρική Γάζα και δυνατότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.
- Σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, με καθημερινή είσοδο 600 φορτηγών, εκ των οποίων τα 50 θα μεταφέρουν καύσιμα και 300 θα κατευθύνονται προς το βόρειο τμήμα της Γάζας.
- Απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και πολιτών, με προτεραιότητα σε γυναίκες, παιδιά και άνδρες άνω των 50 ετών.
- Σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων, με τρεις να απελευθερώνονται κάθε εβδομάδα και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τη λήξη των έξι εβδομάδων.
- Αμοιβαία απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, με αναλογία 30 κρατουμένων για κάθε άμαχο όμηρο και 50 για κάθε στρατιώτη.
- Προτεραιότητα στην απελευθέρωση ζωντανών ομήρων, με επακόλουθη παράδοση των λειψάνων των νεκρών.
- Ενεργή υποστήριξη για την εφαρμογή της συμφωνίας από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Έναρξη διαπραγματεύσεων για μια δεύτερη φάση της συμφωνίας, που θα ξεκινήσουν έως την 16η ημέρα της πρώτης φάσης.
- Στόχος της δεύτερης φάσης είναι η απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Ενώ υπήρξε μια τελευταία στιγμή διαφωνία σχετικά με τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια κρίσιμη περιοχή στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, το ζήτημα φαίνεται να έχει επιλυθεί, σύμφωνα με το CBS News. Η επίλυση αυτού του θέματος άνοιξε τον δρόμο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.