Νότια Κορέα: Η σύλληψη του πρώην προεδρου

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, οδηγήθηκε στη σύλληψη και πρόκειται να ανακριθεί για την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές την Τετάρτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της χώρας που συλλαμβάνεται στην ιστορία της Νότιας Κορέας.

Ειδικοί φορείς κατά της διαφθοράς εισήλθαν στην οικία του Γιουν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, προσπαθώντας να εκτελέσουν ένα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ανταρσία» με αφορμή την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Το δικαστήριο της Σεούλ εξέδωσε το απαιτούμενο ένταλμα έπειτα από τη μη εμφάνιση του Γιουν σε τρεις κλήσεις για ανάκριση.

Screenshot 2025 01 15 113100

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατηγορία της ανταρσίας ενδέχεται να επισύρει ακόμα και την ποινή του θανάτου.

Αστυνομικοί και εισαγγελείς μετέφεραν τον παυθέντα πρόεδρο στα γραφεία της εισαγγελίας προκειμένου να επιδιωχθεί η ανάκριση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι εισαγγέλεις έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να προχωρήσουν στη επίσημη σύλληψη του πρώην προεδρου.

Ο στρατιωτικός νόμος

Η απόφαση του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα και έχει οδηγήσει σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την παύση του από το κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης αν ο Γιουν θα απομακρυνθεί από την εξουσία.

Μικροεπεισόδια κατά την σύλληψη

Ο Γιουν κρυβόταν στην οικία του με προσωπική ασφάλεια από την στιγμή της παραπομπής του στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του πρώην προεδρου, διασπώντας συγκεντρωμένους υποστηρικτές και βουλευτές του κόμματος του, του Κόμματος Εξουσίας στους Πολίτες, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη σύλληψή του. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μικροεπεισόδια.

Στο τέλος, ο Γιουν αποφάσισε να παραδοθεί, δηλώνοντας ότι θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές κατά της διαφθοράς προκειμένου να «αποφύγει αιματοχυσία», αν και θεωρεί τη διαδικασία παράνομη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το κράτος δικαίου έχει «καταρρεύσει πλήρως» μετά τη δικαστική του περιπέτεια.

«Αποφάσισα να συνεργαστώ με την κλήτευση παρά την παρανομία της… αυτό δεν σημαίνει ότι νομίζω πως το ένταλμα είναι έγκυρο», δήλωσε ο Γιουν σε βίντεο μήνυμά του, προσθέτοντας ότι το έκανε αυτό για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις, καθώς η αστυνομία είχε αντιπαραταχθεί με την προεδρική του ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι, παρά την αναστολή των εξουσιών του από την ημέρα της παραπομπής του, ο Γιουν παραμένει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Κορέας και η ασφάλειά του εξακολουθεί να αναφέρεται σε αυτόν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα