Μπαϊρού: Γαλλία προς Δραματική Αύξηση Χρέους;


Η Ομιλία του Πρωθυπουργού Μπαϊρού στην Εθνοσυνέλευση: Προκλήσεις και Προτεραιότητες

Η πρόσφατη ομιλία του νέου Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, στην Εθνοσυνέλευση, έθεσε στο επίκεντρο τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Από το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό μέχρι την κοινωνική πολιτική, το μεταναστευτικό ζήτημα, την παιδεία και την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους, ο Μπαϊρού σκιαγράφησε ένα τοπίο που απαιτεί επείγουσες και καλά σχεδιασμένες λύσεις.

Η προσέγγισή του χαρακτηρίστηκε από διπλωματία, επιδιώκοντας να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στο ευαίσθητο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, για παράδειγμα, επέλεξε να επικεντρωθεί σε μια “συζήτηση επανεξέτασης” από κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις χωρίς να αποξενώσει τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, διαβεβαίωσε ότι η υφιστάμενη μεταρρύθμιση θα παραμείνει σε ισχύ, διατηρώντας μια ισορροπημένη στάση.

Το Βάρος του Δημόσιου Χρέους

Ο Μπαϊρού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικά υψηλό δημόσιο χρέος της Γαλλίας, περιγράφοντάς το ως μια “δαμόκλειο σπάθη” που απειλεί την κυβέρνησή του. Απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη τους και να εγκρίνουν άμεσα τους κρατικούς προϋπολογισμούς, καθώς και τους προϋπολογισμούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Η σημερινή δημοσιονομική αστάθεια έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλους: επιχειρήσεις, επενδυτές και φορολογούμενους“, τόνισε χαρακτηριστικά. Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αποκλειστικά αφιερωμένου στην μεταρρύθμιση του κράτους.

Η πρότασή του περιλαμβάνει την αναγνώριση και την εξάλειψη τουλάχιστον 1.000 κρατικών φορέων που συνθέτουν έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο. Το νέο ταμείο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της πώλησης δημοσίων περιουσιών, όπως ακίνητα, με στόχο την επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Επιπλέον, πρότεινε τη σύσταση μιας “Τράπεζας Δημοκρατίας”, με σκοπό τη χρηματοδότηση πολιτικών καμπανιών και τη μείωση της εξάρτησης από ιδιωτικούς τραπεζικούς φορείς. Αυτή η τράπεζα θα λειτουργεί με τη συνεργασία δημόσιων οργανισμών και υπό τον έλεγχο της Βουλής, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και λογοδοσία. “Η χρηματοδότηση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη βούληση των πολιτών”, υπογράμμισε.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό φάσμα. Η αριστερή πτέρυγα των “Ανυπότακτων” ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη. Το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού, με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα περιμένει να δει απτές δράσεις πριν αποφασίσει για πιθανές ενέργειες. Οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι, χωρίς να έχουν διαμορφώσει μια ενιαία θέση μετά την ομιλία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα