Ρευματοκλοπές στη Χαμηλή Τάση: Φτάνουν το 18% με κόστος κοντά στο 1 δισ. ευρώ

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εταιριών Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητά την άμεση ένταξη όλων των καταναλωτών του ΔΕΔΔΗΕ σε καθεστώς μηνιαίων καταμετρήσεων και επισημαίνει τη σημασία της γρήγορης εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Αυτές οι ενέργειες κρίνεται ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση των ρευματοκλοπών, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, φτάνουν το 18% στη Χαμηλή Τάση και το 7,5% στη Μέση Τάση.

Οι προμηθευτές εντοπίζουν τις ρευματοκλοπές ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της αγοράς. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο συντελεστής κανονικοποίησης των απωλειών (τεχνικών και μη) έχει αυξηθεί από 13,54% σε 18%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστίθεται ένα κόστος άνω των 200 εκατ. ευρώ σε βαριά λειτουργικά κόστη, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για τις απώλειες ενέργειας κοντά στο 1 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη πρόκληση να προέρχεται από τις ρευματοκλοπές.

lamp 2663053 640

Αναγκαία Μέτρα

Με αυτά τα στοιχεία στο χέρι, ο ΕΣΠΕΝ συμμετέχει σε δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ για την πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την εξάλειψη των ρευματοκλοπών, προτείνοντας τα εξής:

  • Στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, οι προμηθευτές και, φυσικά, οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος το οποίο αντιστοιχεί στις απώλειες αυτές κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης. Η πρόταση είναι να αφαιρείται η ενέργεια από τον συνολικό υπολογισμό των εκπροσώπων φορτίου βάσει του Συντελεστή Κανονικοποίησης.

Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η διπλή ανάκτηση του κόστους, κάτι που μοιραία οδηγεί στην επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών.

Screenshot 2025 01 14 181651

Κόστος Μη Ανάκτησης

Σύμφωνα με μελέτη της ACER, η Ελλάδα είναι ήδη από το 2021 και παραμένει σήμερα μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω των εσόδων του Διαχειριστή, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Αυτό έχει βέβαια την προφανή συνέπεια ότι ο Διαχειριστής δεν έχει αρκετά κίνητρα να περιορίσει τις απώλειες.

Επιπλέον, ο ΕΣΠΕΝ τονίζει τη σημασία ύπαρξης ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος από τον ΔΕΔΔΗΕ για την εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος μείωσης των απωλειών, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε προηγμένα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά πρότυπα.

Τέλος, προτείνεται ότι για την καλύτερη ανίχνευση των ρευματοκλοπών, θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης των απενεργοποιημένων παροχών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα