Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε την ανησυχία του προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου «πολέμου» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιρανικής Δημοκρατίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, επανέλαβε τη δέσμευση της Τεχεράνης ότι δεν στοχεύει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και αποδοκίμασε οποιαδήποτε κατηγορία που συνδέει τη χώρα του με υποτιθέμενες συνωμοσίες κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου.
«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα αγωνιστεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως, και δεν θα συμβάλλει σε αιματηρές συγκρούσεις», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο NBC News, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του 47ου προεδρού των ΗΠΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη παραμένουν ανύπαρκτες για 45 χρόνια. Αν και ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πολλοί φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Θα ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση. Δεν φοβόμαστε την ιδέα του πολέμου, αλλά ούτε και την επιδιώκουμε», τόνισε ο Πεζεσκιάν, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, διαπίστωσε πρόσφατα «ισχυρή» βούληση από μέρους Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας να επαναλάβουν τις διπλωματικές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ταλανίζεται από κολλημένα αδιέξοδα επί χρόνια.
Η ανησυχία γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει έντονη, καθώς μεγάλες δυνάμεις αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις της Τεχεράνης εδώ και δύο δεκαετίες. Η απόφαση του Τραμπ το 2018 να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (γνωστό ως ΚΟΣΔ), είχε σοβαρές συνέπειες για την περιοχή.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, οι ΗΠΑ, μετα την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τις λοιπές χώρες, προσέφεραν στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Ωστόσο, μετά από την αποχώρηση των ΗΠΑ και την επιβολή νέων κυρώσεων, το Ιράν άρχισε να αποσύρει τις δεσμεύσεις του σχετικά με τον εμπλουτισμό του ουρανίου και τη διαδικασία ελέγχου του πυρηνικού του προγράμματος.
Δηλώνει ότι το Ιράν δεν επιθυμεί πυρηνικά όπλα
«Όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα αποσκοπούν στην ειρηνική χρήση της ενέργειας. Δεν έχουμε στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ωστόσο συνεχώς κατηγορούμαστε για το αντίθετο», ανέφερε ο ιρανός πρόεδρος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του NBC News για πιθανές «ανοιχτές διαπραγματεύσεις» με τον Τραμπ, ο πρόεδρος του Ιράν παραδέχθηκε την επιφυλακτικότητά του. «Το ζήτημα δεν είναι η διεξαγωγή διαλόγου, αλλά η συμμόρφωση στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτόν», εξήγησε, τονίζοντας ότι η άλλη πλευρά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.
Πρόσφατα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε έναν Ιρανό για φερόμενη συνωμοσία να δολοφονήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, συνδέοντάς το με τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η κυβέρνηση του διοικούντος προεδρεύοντος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι το σχέδιο απέτυχε προτού καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην υποτιθέμενη εμπλοκή του Ιράν σε απόπειρες κατά της ζωής του, απαιτώντας την κατάργηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εφόσον προκύψει οποιοδήποτε αντίστοιχο γεγονός.