Νέοι κανόνες για Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα Τι αλλάζει

Έχουν τεθεί σε ισχύ νέα μέτρα για τα κρυπτονομίσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την προστασία των επενδυτών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Νέος Κανονισμός MiCA για τα Κρυπτονομίσματα

Ο Κανονισμός 2024/1114, γνωστός και ως MiCA (Markets in Crypto-Assets), εισάγει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Στόχος του είναι η προστασία των κατόχων κρυπτονομισμάτων, η διαφανής ενημέρωση των επενδυτών, και η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επιδιώκει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η προστασία από πιθανούς κινδύνους. Ο Κανονισμός τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2024.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρόλο που ο Κανονισμός παρέχει αυξημένη προστασία, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει επισημάνει ότι το επίπεδο προστασίας παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Εικόνα Bitcoin

Επιπλέον του Κανονισμού MiCA, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για την προστασία των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλαμβάνουν εποπτικό ρόλο. Θα εισαχθεί επίσης ποινική διάταξη για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα. Σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ειδικού νομοθετικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων εντός του 2025, καθορίζοντας ξεκάθαρα τη φύση τους ως επενδυτικά προϊόντα.

Αναλυτική Παρουσίαση του Κανονισμού MiCA

Ο Κανονισμός MiCA διακρίνει τρεις κύριες κατηγορίες κρυπτοστοιχείων:

  • Κρυπτοστοιχεία Eлектронικού Xρήματος (e-money tokens): Στοχεύουν στη σταθεροποίηση της αξίας τους με βάση ένα επίσημο νόμισμα.
  • Κρυπτοστοιχεία Aναφοράς Περιουσιακών Στοιχείων (asset-referenced tokens): Σχεδιάζονται για να σταθεροποιούν την αξία τους σε σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ή νομίσματα.
  • Λοιπά Κρυπτοστοιχεία: Κρυπτοστοιχεία που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Βασικά Ρυθμιστικά Μέτρα για τα Κρυπτονομίσματα

Ορισμένα από τα σημαντικότερα μέτρα που εισάγονται περιλαμβάνουν:

  • Οι εκδότες ηλεκτρονικού χρήματος υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν τις μάρκες τους ανά πάσα στιγμή στην ονομαστική τους αξία.
  • Οι εκδότες όλων των κρυπτοστοιχείων θα πρέπει να παρέχουν «λευκή βίβλο», η οποία θα περιέχει αναλυτική ενημέρωση για τους επενδυτές σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων.

Διάγραμμα Bitcoin

  • Εισάγονται κανόνες αστικής ευθύνης για τους εκδότες και τη διοίκησή τους σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στη λευκή βίβλο.
  • Οι εκδότες κρυπτοστοιχείων θα υποχρεούνται να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και να συντηρούν αποθεματικά για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.
  • Απαγορεύεται η χορήγηση τόκου στους κατόχους κρυπτονομισμάτων για να αποτραπεί η χρήση τους ως αποθετήρια αξίας.

Κοντινό πλάνο κέρματος Bitcoin

  • Σε περιπτώσεις που τα κρυπτονομίσματα θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ζητήσουν από τις εποπτικές αρχές την ανάκληση της άδειας των εκδοτών.
  • Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων υποχρεούνται να αξιολογούν αν τα κρυπτονομίσματα είναι κατάλληλα για τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στον πλήρη Κανονισμό στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα