Φόβος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην αλαουιτική κοινότητα της Συρίας, καθώς η πτώση του καθεστώτος Άσαντ φέρνει στην επιφάνεια παλιές πληγές και νέες απειλές.
Η Αλαουιτική Κοινότητα στο Επίκεντρο της Αναταραχής
Οι Αλαουίτες, μια θρησκευτική μειονότητα που αποτελεί το 10-15% του πληθυσμού της Συρίας, βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Παραδοσιακά συγκεντρωμένοι στις παράκτιες περιοχές και σε τμήματα των Χομς και Δαμασκού, οι Αλαουίτες είχαν αποκτήσει σημαντική επιρροή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Άσαντ, γεγονός που τους καθιστά τώρα ευάλωτους σε περιόδους πολιτικής αλλαγής και πιθανών αντιποίνων.
Με την άνοδο νέων ισλαμιστικών ηγετών, μέλη της πρώην κυβέρνησης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Στις γειτονιές όπου κυριαρχούν οι Αλαουίτες, η ανησυχία έχει ενταθεί, με περιστατικά δολοφονιών και απαγωγών να αποτελούν πλέον καθημερινότητα.
Αντιδράσεις και Φόβος στην Κοινότητα
Παρά τις διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης HTS για αποκατάσταση των θρησκευτικών σχέσεων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τελευταίων υποστηρικτών του Άσαντ έχουν εντείνει τον φόβο και έχουν προκαλέσει αντίποινα, κυρίως σε περιοχές με αλαουιτικό πληθυσμό, όπως η Ζαχράα και η Ακραμέχ στη Χομς.
Οι Αλαουίτες, που κάποτε αποτελούσαν τη βασική στήριξη του καθεστώτος Άσαντ, βλέπουν τώρα τον κόσμο τους να αλλάζει δραματικά. Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της κοινότητας κατείχαν υψηλές θέσεις, μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρέμενε φτωχός, με τα χαμηλότερα εισοδήματα να εντοπίζονται κυρίως γύρω από τις παράκτιες περιοχές και τη Χομς.
Οι Διαμαρτυρίες και οι Συνέπειες
Μια σειρά διαμαρτυριών, με αφορμή φήμες για επίθεση σε ιερό των Αλαουιτών, πυροδότησαν μια επικίνδυνη αλληλουχία γεγονότων. Η κυκλοφορία ενός παλιού βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε την επίθεση, οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη νέα κυβέρνηση.
Η HTS δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την πολιτική ειρήνη, αντιμετωπίζοντας τους παλιούς υποστηρικτές του Άσαντ. Ωστόσο, μια ανώνυμη πηγή από τη Χομς περιγράφει την κατάσταση με δραματικό τρόπο: «Στις αλαουιτικές γειτονιές, υπάρχει φόβος. Άγνωστοι ένοπλοι μπαίνουν σε σπίτια, κλέβουν και φεύγουν. Υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας.» Η ίδια πηγή πρόσθεσε: «Φίλοι μας, που δεν είχαν καμία σχέση με το καθεστώς, απήχθησαν και δολοφονήθηκαν. Όλοι θέλουμε μια χώρα όπου κανείς δε θα κρίνεται από την εθνικότητά του. Υποφέραμε όλοι από το καθεστώς. Τα μέρη μας ήταν πάντα τα φτωχότερα.»
Έκκληση για Βοήθεια και Αποκλιμάκωση
Παρά τις ανακοινώσεις για ολοκλήρωση των επιχειρήσεων ασφαλείας στη Χομς, οι Αλαουίτες απευθύνουν έκκληση για προστασία. Ο ακτιβιστής Αμτζάντ Χασάν Μπαντράν ζήτησε διεθνή βοήθεια, τονίζοντας ότι οι εγκληματικές ενέργειες της HTS, παρά τη ρητορική της για ειρηνική συνύπαρξη, συνεχίζουν τα παλιά κακώς κείμενα.
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Αλαουιτών ζήτησαν από την HTS να ολοκληρώσει την παράδοση των όπλων στους αρμόδιους φορείς εντός πέντε ημερών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική ειρήνη και αποφυγή ξένων επιρροών.
Η HTS έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τις ανησυχίες των μειονοτήτων. Ο εκπρόσωπος Ομπάιντα Αρναούτ τόνισε ότι η ασφάλεια όλων των κοινοτήτων είναι προτεραιότητα. Ωστόσο, ο Καμάλ Αλάμ από τον Atlantic Council υπογράμμισε την αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη μεταξύ των μειονοτήτων, κυρίως των Αλαουιτών, και τόνισε ότι η Χομς είναι καθοριστική για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί τις ανησυχίες τους.
Ένα Αβέβαιο Μέλλον
Ο δρόμος προς το μέλλον παραμένει αβέβαιος. Στη νέα εποχή μετά τον Άσαντ, η Συρία καλείται να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να διασφαλίσει δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνοτικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένης της αλαουιτικής κοινότητας.