Βρετανικά Ομόλογα: Κίνδυνος Κραχ και προειδοποίηση για την επόμενη κυβέρνηση

Η οικονομική πολιτική της Ρέιτσελ Ριβς, Υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών αυξάνονται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για αύξηση του δημόσιου δανεισμού.

Δυσκολίες για την Οικονομική Πολιτική της Ρέιτσελ Ριβς

Η Ρέιτσελ Ριβς, βρίσκεται σε μια περίοδο έντονων προσπαθειών να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά ομολόγων βρίσκεται σε πτώση και το Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζεται. Παρά το μήνυμα περί “δημοσιονομικής υπευθυνότητας” που η ίδια και ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προέβαλαν κατά την προεκλογική τους εκστρατεία, η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικονομικά προβλήματα.

Αύξηση του Κόστους Δανεισμού και Πίεση στα Δημόσια Οικονομικά

Οι προκλήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού και ασκούν σημαντική πίεση στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε σε υψηλό ρεκόρ από το 2008, αγγίζοντας το 4,923% και η αξία της στερλίνας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και τις αναπτυξιακές πολιτικές που η Ριβς είχε σχεδιάσει να εφαρμόσει.

Ελαχιστοποίηση του Περιθωρίου Ευελιξίας

Παρά τις προσπάθειες για αποτελεσματική διαχείριση, το περιθώριο ευελιξίας για την επίτευξη των κύριων δημοσιονομικών στόχων έχει περιοριστεί σημαντικά. Οι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες που είχαν προβλεφθεί για τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου έχουν σχεδόν εξανεμιστεί λόγω του αυξημένου κόστους των τόκων.

Αβεβαιότητες και Ανησυχίες για το Μέλλον

Ακόμη και σε περίπτωση ανάκαμψης των αγορών, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις επόμενες δημοσιονομικές κινήσεις, με τον κίνδυνο αντίδρασης από τους επενδυτές να παραμένει υπαρκτός. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους οικονομικής πίεσης, η τρέχουσα αναστάτωση δεν προκαλείται αποκλειστικά από εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά συνδέεται και με τις οικονομικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Εμπιστοσύνη στο Επίκεντρο

Η εμπιστοσύνη αποτελεί το θεμέλιο λίθο της τρέχουσας αναστάτωσης. Οι επενδυτές εκφράζουν φανερά τη δυσπιστία τους σχετικά με την ικανότητα της Ριβς να προωθήσει την απαραίτητη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση του εθνικού χρέους, το οποίο πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ, και ιδίως τον πληθωρισμό.

Φυγή Κεφαλαίων και Ιστορικές Αναλογίες

Η φετινή κατάσταση στην αγορά υποδηλώνει μια φυγή κεφαλαίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνοντας στο νου ανάλογα ιστορικά φαινόμενα, όπως η κρίση της στερλίνας του 1976.

δειτε ακομα

δειτε ακομα