Ένα ταξίδι με στρατηγική σημασία ξεκινά για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με προορισμό την Αλ-Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, σηματοδοτώντας την έναρξη του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Συνάντηση Κορυφής με τον Πρίγκιπα Διάδοχο
Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Η συνάντηση αναμένεται να εμβαθύνει τις ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα, από την οικονομία και την ενέργεια μέχρι την άμυνα και την ασφάλεια.
Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Ένα Σχοινί που Τεντώνεται
Η κυβέρνηση επιδιώκει διαρκώς μια λεπτή ισορροπία: να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον περιορισμό της επιρροής της Τουρκίας, κυρίως στο συριακό ζήτημα. Στην Αθήνα, υπάρχει η αίσθηση μιας “παγωμένης σχέσης”, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να παγιώσει τη θέση της στη Συρία και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών.
Μηνύματα Συνεργασίας από την Τουρκία
Παρά την ένταση, η Τουρκία στέλνει μηνύματα που υποδεικνύουν διάθεση για συνεργασία. Ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, τόνισε την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Μάλιστα, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδείξει “ηγετικό θάρρος” και να υπερβεί τις πολιτικές πιέσεις, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Προσωπική Σχέση Ερντογάν-Μητσοτάκη ως Καταλύτης
Ο κ. Φιντάν υπογράμμισε τη σημασία της θετικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες, Ερντογάν και Μητσοτάκη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εσωτερική Πολιτική Πίεση και Εθνικά Συμφέροντα
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης στην εσωτερική πολιτική πίεση στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται να δημιουργεί ένα διαφορετικό πλαίσιο για την επίλυση των ζητημάτων. Επισήμανε ότι εάν η πίεση αυτή εστίαζε στα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πιο λογικό και συνεργατικό περιβάλλον. “Κατανοούμε τις συνθήκες των συνομιλητών μας, δηλαδή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω συνεργασία”, δήλωσε εμφατικά, υποδεικνύοντας μια προσέγγιση με κατανόηση και διάθεση για διάλογο.