Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα γεγονός που προήλθε από το περίφημο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, όπου το 52% των ψηφοφόρων αποφάσισε υπέρ του Brexit. Η εφημερίδα Independent πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο που αποτιμά τα πέντε αυτά χρόνια με τίτλο «Πέντε χρόνια μετά, το πραγματικό κόστος του Brexit». Στο άρθρο, παρατίθενται αρκετές στατιστικές που δείχνουν τις συνέπειες που υπήρξαν για τους Βρετανούς, οι οποίοι φαίνεται να νοσταλγούν όλο και περισσότερο την ΕΕ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, το 60% πιστεύει ότι το Brexit δεν είχε θετικά αποτελέσματα, ενώ μόλις το 12% το εκλαμβάνει ως επιτυχία.
Η μελέτη της London School of Economics ανάλυσε τη μείωση των βρετανικών εξαγωγών, υποδεικνύοντας ότι οι νέοι εμπορικοί κανόνες στις κατηγορίες τροφίμων, γεωργικών προϊόντων και αλιείας έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Περίπου 16.400 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τη λειτουργία τους στην ΕΕ, με αποτέλεσμα οι βρετανικές εξαγωγές να καταγράφουν πτώση 15%. Επιπλέον, το κόστος της αποχώρησης ανήλθε σε 30,2 δισ. λίρες για το Λονδίνο, ενώ χάθηκαν περίπου 118.000 τόνοι αλιευμάτων που δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστές στην ΕΕ από το 2019 και μετά.
Η μετανάστευση ήταν ένα από τα κύρια θέματα που προωθήθηκαν υπέρ του Brexit από προσωπικότητες όπως οι Φάρατζ και Τζόνσον, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι «οι Βρετανοί θα αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο των συνόρων τους». Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: από το 2021, όταν τερματίστηκε η ελεύθερη κυκλοφορία, περίπου 3,6 εκατομμύρια νέοι μετανάστες ήρθαν στη Βρετανία, με 900.000 να έχουν καταφτάσει μόνο το 2024. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να εγκαταλείπουν τη χώρα, καθώς 1.227.800 υπήκοοι της ΕΕ έφυγαν από τη Βρετανία μεταξύ 2016 και 2021. Παράλληλα, οι νέοι Ευρωπαίοι φοιτητές δυσκολεύονται, επωμιζόμενοι αναγκαστικά δίδακτρα που φτάνουν έως και 60.000 ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να έχει μειωθεί στο 1/3.
Οι συνέπειες της άφιξης νέων μεταναστών και της φυγής Ευρωπαίων είναι άμεσες: η Βρετανία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 800.000 κενές θέσεις, κυρίως στους τομείς της παραγωγής, του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι πλήττονται από τον πληθωρισμό. Αυτό έχει καταστήσει φανερή την έλλειψη προσωπικού καθώς οι υπηρεσίες σε παμπ και εστιατόρια έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση.