Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου: Ένα ποτήρι γάλα καθημερινά!

Η καθημερινή κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού γάλατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου έως και 20%, σύμφωνα με μία εκτενή μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη διατροφή και τις σχετικές παθήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Συγκεκριμένα, για κάθε 300mg ασβεστίου που προσλαμβάνουμε ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μισό ποτήρι γάλα, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου μειώνεται κατά 17%. Μάλιστα, και άλλες πηγές ασβεστίου, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, φαίνεται ότι προσφέρουν παρόμοια προστασία.

«Η μελέτη αυτή προσφέρει ισχυρές αποδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν» δήλωσε η Δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

gala 2

«Η επίδραση του ασβεστίου παρατηρήθηκε και στις γαλακτοκομικές και στις μη γαλακτοκομικές πηγές, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με σχεδόν 2 εκατομμύρια διαγνώσεις και 1 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο. Οι νέες διαγνώσεις αναμένονται να αυξηθούν σε 3,2 εκατομμύρια μέχρι το 2040, με τους θανάτους να φθάνουν τα 1,6 εκατομμύρια, κυρίως σε πλούσιες χώρες. Από την αρχή της δεκαετίας του ’90 έως το 2018, η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου στους νέους ηλικίας 25-49 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 22%.

Παρά τις ανησυχητικές τάσεις, πάνω από το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου μπορεί να αποφευχθούν με κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, η μείωση του αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Η διατροφή είναι κρίσιμη, καθώς μία στις πέντε περιπτώσεις συνδέεται με την κατανάλωση πολύ κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

gala

Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του εντέρου, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή. Για τη νέα αυτή μελέτη, η Δρ Papier και η ομάδα της χρησιμοποίησαν δεδομένα διατροφής από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια, εξετάζοντας πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η έρευνα αποκάλυψε πειστικά στοιχεία ότι το ασβέστιο μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του εντέρου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, κάθε 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, ισοδύναμο με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, συνδέεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ 30 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέονται με 8% αυξημένο κίνδυνο.

Η μελέτη εστίασε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αν και η Δρ Papier υποστήριξε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου αναμένονται να ισχύουν και για άνδρες και νεότερους ανθρώπους. «Πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνδέοντας τα χολικά και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητά τους να προκαλέσουν καρκίνο» δήλωσε η ίδια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα